Ez a fa valamikor a történelem kezdetén születhetett

A világ legöregebb ismert fája jelenleg 4853 éves. Kora nagyjából egybeesik a sumér és az egyiptomi írás megjelenésével, tehát az írott történelem kezdetével.

Egy úgynevezett szálkásfenyőről van szó, és az USA-ban található, Kalifornia állam keleti részén, a Fehér-hegységben. De azt, hogy hol van pontosan ez a fa, azt az Amerikai Erdészeti Szolgálat titokban tartja a fa védelmében, így fotókat sem tudunk mutatni róla. Hasonló fákról azonban igen. A Matuzsálem-fának nevezett élőlény ugyanis egy erdőben található, amelyet Ősi Szálkásfenyő Erdőnek (Ancient Bristlecone Pine Forest) neveznek, ahol a világ legidősebb fái élnek.

SzálkásfenyőForrás: PatternPictures/90 images/Pixabay

Ez az extrém hosszú életű fafajta 3000–3400 méterrel a tengerszint feletti magasságban nő, hegyes környezetben. Hosszú kora ellenére nem magas, inkább a közepes termetű fajok közé tartozik: magassága 5 és 15 méter között mozog, törzse 2,5-3,6 méter átmérőjű. Ezeknek az ősi fáknak az ágai és törzse csavart és göcsörtös. Viharvert hatást keltenek, különösen azok, amelyek nagyobb magasságokban nőnek; vöröses színű kérgükben az idők során mély hasadékok keletkeztek.

SzálkásfenyőForrás: riosam_87/4 images/Pixabay

Az erdő Schulman Liget nevű látogatóközpontja egész nyáron programokkal várja az érdeklődőket, akik különböző túraútvonalakon indulhatnak az erdő felfedezésére. A látogatóközponttól 12 mérföldre fekszik a Pátriárka Liget, ahova szintén érdemes ellátogatni. Itt találjuk ugyanis a világ legnagyobb méretű szálkásfenyőjét. Bár mindössze 12,5 méter magas, masszív, több ágból álló törzsének kerülete 11 méter. Korábban már fel is merült a gyanú azzal kapcsolatban, hogy a Pátriárka Liget fája valójában két vagy több fa összenövésével jött létre. De ha így is történt, még ez sem von le az értékéből semmit: akár egy, akár több fáról van szó, a furcsa élőlény így is misztikus, túlvilági hangulatot áraszt, szürreálissá változtatva a tájat.

Forrás: Wikipedia, USDA FS

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek