Visszakerült a Gödöllői Kastélyba Sisi királyné két különleges bútora

Visszakerült eredeti helyére, a Gödöllői Királyi Kastélyba Erzsébet királyné egykori fésülködőasztala és vitrinje, adta hírül a Nemzeti Kastélyprogram, Facebook-oldalán. A két különleges és egyedi bútor egykor a császár- és királyné legkedveltebb magyarországi kastélyának szobáit díszítette, 150 év után pedig visszakerült eredeti helyére, ahol újra megcsodálható.

Sisi fésülködőasztala és vitrinjeForrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/Facebook

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, írja az intézmény a Facebook oldalán. Építtetője, a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Mária Terézia királynő kancelláriaminisztere, Grassalkovich I. Antal új stílust teremtett a magyar kastélyépítészetben. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a kastély Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelyeként szolgált. A II. világháború után szovjet laktanya és szociális otthon működött benne. Az 1990-es évek elején kezdődött felújításokat követően a kastély 1996 óta fogad látogatókat a világ minden tájáról.

Gödöllő, Grassalkovich-kastélyForrás: CC BY-SA 2.5 hu/oPPÁRÉ/Wikipedia

Az épületben helyet kapó múzeum állandó kiállítása a kastély történetének korszakait mutatja be, a barokk időszakot és a királyi család gödöllői tartózkodását, a Gizella-szárny lakosztálya pedig a legutóbbi időkig követi a kastélyhoz fűződő eseményeket. Megújult a barokk színház és a Királydombi pavilon is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek