Meghosszabbították a Nemzeti Galéria női sorsokról szóló kiállítását

Női emancipáció, eszményi szerelem, isteni szépség és modern női hősök a 19. században – ehhez hasonló témákat dolgoz fel a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség című kiállítása. A nagy sikerre való tekintettel az eredetileg tervezett augusztus 22-e helyett szeptember 19-ig látható a londoni Tate Britain múzeum közel száz lenyűgöző alkotása a preraffaelita mozgalmat bemutató első nagy magyarországi kiállításon, írja a múzeum.

John William Waterhouse: The Lady of ShalottForrás: Wikipedia

A preraffaelita mozgalom a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalma, hatása Magyarországra is kiterjedt. Ezzel foglalkozik Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében című kapcsolódó kiállítás, mely szintén szeptember 19-ig tekinthető meg.

A londoni Királyi Művészeti Akadémia konzervatív oktatási elvei ellen lázadó művészek 1848-ban alapították meg a hét tagot számláló Preraffaelita Testvériséget. A csoport névválasztása is jelezte, hogy résztvevői a középkori, illetve a kora reneszánsz, Raffaello előtti művészetet tekintik példaképnek.

A preraffaeliták természetábrázolásaikon, a Biblia, a történelmi események és az irodalom ihlette műveiken, valamint társadalmi kérdéseket is feszegető alkotásaikon keresztül tettek kísérletet a festészet tematikai és stiláris megújítására.

A költészet és a zene közötti összecsengéseket kutatták, és a szépség kultuszának igézetében a műfajok közötti határok lebontására törekedtek. Az ipari forradalom lélekölő gépesítettségével és tömegtermelésével szemben az esztétikus környezet kialakításának és a kézműves hagyományok felélesztésének fontosságát hangsúlyozták. A mozgalom olyan nevekhez köthető, mint Dante Gabriel Rossetti, Edward Burne-Jones vagy William Morris.

A kiállítás kilenc szekcióban mutatja be a preraffaeliták művészetét, olyan témákat dolgozva fel, mint a világi hit, a modern élet és az eszményi szerelem.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek