120 éves a magyar film - Kiállításmegnyitóra invitálják a közönséget

Amint azt a Ludwig Múzeum leírásában is olvashatjuk, "az első, megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban. Ezt az időpontot tekintjük a magyar film születésnapjának." 120 év telt el azóta. A Nagylátószög. 120 éves a magyar film című kiállítás erre a hosszú és fordulatos időszakra, eredményeire, értékeire és kihívásaira tekint vissza.

Forrás: Ludwig Múzeum / Facebook.com

A július 23-tól november 14-ig megtekinthető kiállítás a kurátorok szerint olyan kalandra hív, amely a magyar filmtörténet gazdagságát és a filmművészet időt, teret és kultúrákat összekötő természetét emeli ki, és anyagával párbeszédre késztet.

A Ludwig Múzeum és a Nemzeti Filmintézet pedig meghívja az érdeklődőket ennek a kiállításnak a megnyitójára, amit július 28-án tartanak a múzeum első emeleti Üvegtermében 18 órától. A kiállítást Koltai Lajos, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, valamint Európai Filmdíjas operatőr, filmrendező nyitja meg. A megnyitó keretében a szervezők levetítik A táncz című első magyar film fennmaradt jelenetfotóiból készített 10 perces animációs filmet. A megnyitón ingyenesen részt lehet venni, de előtte regisztrálni kell az alábbi linken, legkésőbb július 26-ig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek