Négy vidéki város, ahol különleges kiállítások várják a nyáron

Nem kell feltétlenül Budapestre utaznunk egy kis kortárs művészeti élményért. Számos vidéki városban, Győrben, Székesfehérváron, vagy Veszprémben is találkozhatunk Budapest múzeumainak és alternatív művészeti helyszíneinek rendszeres alkotóival. A különlegességekre nyitott, kísérletező hajlamú olvasóink kedvéért összegyűjtöttünk néhányat ezek közül a nyárra.

Négy fiatal képzűművész a győri takarmányélesztő-gyárban

Egy takarmányélesztő-gyár elhagyott épületében kapott helyet Győr kortárs művészeti központja, a Torula Művésztér. Az ország első ipari méretű torula élesztőgyárát a Győri Szeszgyár építette fel a 60-as években. Az épületben a 90'-es évekig folyt a takarmányélesztő gyártás, de 2016 óta mint művészeti központ üzemel.

Torula Művésztér/facebook

A 400 négyzetméteres kiállítóterében július 17. és augusztus 17. között Bagi Attila, Dér Adrienn, Kárándi Mónika és Rózsa Luca Sára Púder Vol.4. - Are you sure you want to reset? című közös kiállítását nézhetjük meg, ahol a négy fiatal alkotó az újrakezdés vízióját járja kökrül.

Elmosódik a határ tudomány és művészet között Debrecenben

A festőművész Konok Tamás és egy kreatív biológus Vásárhelyi Tamás közös kiállítását láthatjuk a debreceni Déri Múzeumban október 17-ig. A Tér-Mozgás-Játék című kiállítás felszámolja a művészi és a tudományos gondolkodás közé húzott határt. Amíg a festőművész képe fölidézi bennünk a forgás élményét, addig a biológus által készített modell felfedi azokat a fizikai törvényszerűségeket is, amelyek működőképessé teszik a találmányt. Mindeközben a játék öröme által szabadulhatunk meg szokásainktól, beidegződéseinktől, ígéri a kiállítás beharangozó szövege. 

Valóság és látszat játéka vár Veszprémben

Az elsősorban grafikus, de installációkat is készítő Babinszky Csilla életművéből válogat a Színe és Fonákja című kiállítás Veszprémben, a Művészetek Házában. Az alkotó műveit az illúzióval való játék, a szem becsapása jellemzi, ami metaforikus jelentést is hordoz: a valóság és a látszat közti ingázást. A  nézőt például a Rokokó című mű fogadja, egy borospoharakból álló installáció, amelynek a poharaiban lévő vörösbort nem lehet meginni, mivel a falhoz vannak rögzítve.

Archaikus formák és az emberré válás története Székesfehérváron

A székesfehérvári születésű Tranker Kata Lucy in the Sky with Diamonds című kiállítását mutatja be a Szent István Király Múzeum Új Magyar Képtára, melyet július 25-ig láthatunk. A kiállítás három, szobrokból álló installáción keresztül az emberré válás biológiai és kulturális fejlődéstörténetével foglalkozik. A tárgyak alkotta terekben archaikus formák segítségével olyan problémakörök merülnek fel, mint a fajok közti határok bizonytalansága

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek