Az univerzum formáit tükrözi a világ legnagyobb csillagászati múzeuma

A nemrégiben megnyílt csillagászati múzeum Sanghajban, melyről korábban írtunk, nem csak méretei miatt különleges, hanem építészeti koncepciójánál fogva is lélegzetelállító. Az épület ugyanis az univerzum formáját és geometriáját tükrözi, így nincs benne egyetlen egyenes vagy derékszögű vonal sem, olvassuk a Dezeen oldalán.

"A Sanghaji Csillagászati Múzeum alapkoncepciója az volt, hogy az asztrofizika néhány alapvető törvényét absztrakt módon testesítse meg az építészetben. Olyan törvényeket ábrázoljon, amelyek az űrben uralkodnak" – magyarázta a New York-i Ennead Architects tervezőiroda építésze, Thomas J Wong.

Azt szerettük volna, ha az épület a lehető legnagyobb mértékben a világegyetem lényegét tükrözi vissza, az űrben pedig nincsenek egyenesek vagy derékszögek" – folytatta.

Az Ennead Architects három különböző építészeti forma köré tervezte az épületet, amelyek mindegyikét a bolygók mozgása inspirálta. Ezek a fordított kupola, a gömb és a kör alakú nyílás. A múzeum terébe egy kör alakú bejáraton lehet belépni, amely a múló időt szimbolizálja. A nyári napfordulón, délben egy teljes kör vetül a csarnokban felépített fekete platformra. A fordított kupola tetejéről akadálytalan kilátás nyílik az égre.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek