Káprázatos csillaghullásban lehet részünk a héten

Érdemes lesz a héten a sötét égboltotot kémlelnünk, mert meteorok és egy-egy fényesebb tűzgömb is elsuhanhat a fejünk felett. A Lyridák meteorraj nagyjából április 16-a és 30-a között figyelhető meg, idén a maximuma árilis 21-ről április 22-ére virradó éjjelre esik, de addig már bármely napon, bármelyik irányban, az ég bármely területén feltűnhetnek, és óránként akár 7-8 meteorra is sikeresen vadászhatunk, írja az idokep.hu.

Az év első meteorraja közelít a Föld feléForrás: OpenClipart-Vectors/Pixabay

Ugyan néhány felhős nap áll előttünk, de a jövő hét közepétől már tisztább időszakok is előfordulhatnak, az éjjel pedig alkalmas lehet hullócsillag-lesre. A Lyridák meteorraj hullócsillagok bármely égtáj felé megjelenhetnek, viszont látszólag a Lant csillagkép felől érkeznek majd. A legalkalmasabb időpont (amenyiben az időjárás engedi) a csütörtök hajnali órákban lehet a sikeres hullócsillag-vadászathoz. A felhők ugyan elvonulhatnak, de a növekvő Hold erős fénye szintén bezavarhat a csillagnézésben.

A hirado.hu egy korábbi cikke szerint a Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj. A kínai csillagászok már időszámításunk előtt 687-ben úgy írtak róla feljegyzéseikben, mint a „csillagok csapadékáról". A raj a Thatcher-üstökös törmelékéből jött létre. Az üstököst A. E. Thatcher csillagász fedezte fel még a 19. század második felében. Az üstökös mintegy 415 év alatt teszi meg útját a Naprendszerünkben. Legközelebb előreláthatólag 2276-ban halad majd el a Föld mellett. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek