A szabadtéri moziszezon közepén ki ne hagyjuk ezeket a filmeket

A tavalyi nyár egyik legnagyobb slágere a városi kertmozik megnyitása volt, és mára már vagy egy tucatnyi vetítővászon közül válogathatunk a fővárosban. Épp a szabadtéri moziszezon kellős közepén tartunk, és hogy véletlenül se teljen el a július a csillagos ég alatt történő mozizás nélkül, inspirációként összegyűjtöttünk néhány izgalmasnak ígérkező filmet a hónapra.

Július 11. vasárnap: Nagy szépség a Marczibányi Téri Művelődési Központban

A 2013-as olasz film főhőse az író és újságíró Jep Gambardella, a római társasági élet központi figurája, aki életében mindössze egy könyvet írt, azt is 40 évvel azelőtt. Az írás helyett legtöbb energiáját abba fekteti, hogy az elit hajnalig tartó partijaira jár, de 65. születésnapja után egyre inkább elgondolkodik élete haszontalanságán.

Városháza kertmoziBudapest Városháza/wikipedia

Július 16. péntek: Ruben Brandt, a gyűjtő a Városháza udvarán

Az egyik első kertmozi a Városháza udvarán nyílt tavaly, ahol július 16-án a nagy sikerű szürreális magyar animációs filmet, a Ruben Brandt, a gyűjtőt láthajtuk. A bizarr, ugyanakkor hihetetlenül kreatív képi világú rajzfilmből kiderül, hogy a művészet olykor veszélyesebb, mint az élet, miután különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait.

Július 20. kedd: Honeyland a Virág Benedek Ház udvarán

A többszörös Sundance-díjas dokumentumfilmmel, a Honeylanddel indít július 20-án a macedón filmfesztivál a Virág Benedek Ház udvarán. Egy őstermelő, nomád körülmények között élő méhész nő természettel való kapcsolatát jeleníti meg, melynek a békés harmónia és az ádáz küzdelem egyaránt része. A vetítést megelőzően a WWF hazai szervezetének igazgatója, Sipos Katalin beszélget egy újságíróval a filmről, az ember és természet abban megjelenített kényes egyensúlyáról és olyan aktuális témákról, mint a fenntarthatóság illetve a természet kizsákmányolása.

Július 20. kedd: Zöld könyv a Városmajori kertmoziban

Az Oscar-díjas Zöld könyv az egykori nyers modorú kidobó, Tony Lip és egy afroamerikai zongorista története. Tony a kifinomult stílusú művész sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Bár a két férfi modora szöges ellentéte egymásnak, az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.

Július 29. csürtörtök: Vad Víz a Klebelsberg Kultúrkúria udvarán

A Vad víz című magyar természetfilm hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be, melyet a II. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria udvarán láthatunk július 29-én. A WWF ajánlásával a mozikba kerülő film a kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig, a hazai tájak eddig ismeretlen arcát mutatja be. Foltos szalamandrák, a nádi farkasnak is nevezett aranysakálok, a rejtőzködő vidrák és „sétáló" harcsák világa mellett olyan speciális életterek is megelevenednek a vásznon, mint a szélvédett öblök burjánzó madárvilága, vagy a lassan csordogáló hegyi patakok különleges mikrokozmosza.

Budapest KertmoziForrás: Fotó: Mudra László/Budapest Kertmozi/Facebook

Július 24. szombat: Hab a Hunyadi téri kertmoziban

A Hab magyar film, melynek fősrepelője a 34 éves Dóra, egy egyedülálló cukrász, aki mindent imád, ami a foglalkozásával kapcsolatos. A sütimennyország azonban keserű jövő elé néz – ha tulajdonosa nem szerez hirtelen nagyon sok pénzt, lehúzhatja a rolót. Dóra kikever egy ravasz tervet: benevez egy családi cégeknek hirdetett versenybe, és szerződtet hozzá egy agglegényt, aki a hiányzó millióért folytatott hadjárat során a vőlegényének hazudja magát.

Július 28. szerda: Titkok és igazságok a Fellini Római Kultúrbisztróban

Fellini partmoziFellini Római Kultúrbisztró/facebook

A Duna háttere előtt, a csillagos ég alatt nézhetjük július 28-án a Fellini Római Kultúrbisztróban a Titkok és igazságok című francia filmet. A dél-franciaországi üdülővárosban játszódó történet egy nő önéletrajzi ihletésű regénye körül forog, amelyben férje balesetének történetét írta meg. A baráti társaság izgatottan olvassa a regényt: megpróbálják kitalálni, kik rejlenek a megváltoztatott nevek mögött. A nyomozás félreértéseket és feszültséget szül a társaság tagjai között, az igaz barátság és a szeretet azonban minden akadályt legyőz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek