Versfilmeket és animációs alkotásokat is láthatunk a következő Bujtor István Filmfesztiválon

Immár 12. alkalommal rendezik meg Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztivált, melynek pályázatára május 15-ig érkezhettek be a különböző filmes alkotások. Ezek közül az előzsűri 110 filmet választott ki a versenyprogramba. Szerepel közöttük 35 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 25 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 3 animációs alkotás és 47 versfilm.

Bujtor István balatonfüredi szobra (részlet) - csak illusztrációForrás: vidalgo / Shutterstock.com

A filmfesztivált hat helyszínen rendezik meg a városban augusztus 19. és 22. között. A főhelyszín a Latinovits Zoltán Művelődési Ház lesz, itt vetítik majd a versenyfilmeket, de a közönségtalálkozók, a pódium beszélgetések, a zsűri konzultáció, a díjátadó és a Bujtor István Emlékkiállítás is itt kap helyet.

Amint a rendezvény oldalán is olvasható, a versenybe került játékfilmek között van Aracsi Norbert Elfelejtett nemzedék című alkotása, Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című romantikus nyomozása, Pataki András Sári-gyöp és Százados Miklós kísérleti filmje is. A dokumentumfilmek között látható lesz Poroszka Magyar Zsolt Méhlegelők című ismeretterjesztő filmje, Bárány Krisztián és Takó Sándor Erdély - Ég és föld között című alkotása. A versfilmek között a nagy klasszikus költők alkotásainak feldolgozása szerepel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem több versfilmmel is nevezett.

A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SZFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára. A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 22-én adják át. Külön is díjazzák majd a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést.

A fesztivál filmes programjait koncertek, utcaszínház, ételkóstoló, emlékkiállítás, veteránautós találkozó és retro utcabál is színesíti. Életre kel a Művelődési Ház előtti tér, újra beindul az Ancsika Kertmozi és Kultkert, ahol esténként a nagy Bujtor-klasszikusokat - A Pogány Madonna, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Csak semmi pánik - vetítik.

A Bujtor István-emlékkiállításon pedig egyebek mellett láthatjuk Kardos doktor rendőrszobáját, egykori filmes mementókat, kellékeket, relikviákat, hajós ereklyéket, filmes kulisszafotókat és plakátokat.

A családi programokat a Zenepavilonban rendezik majd: lesznek színházi előadások, filmzenei- és operett-musical slágerek a Pécsi Nemzeti Színház művészei előadásában, fellép mások mellett Takács Nikolas, Huzella Péter és Gerendás Péter.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek