Ez a felhőkarcoló azért épülne, hogy feloldódjon a szélben

Felhőkarcolót legtöbbször irodaháznak, hotelnek, lakóháznak, esetleg üzletnek építenek. De hogy azért építsenek toronyépületet, hogy feloldódjon a szélben, meglehetősen szokatlan ötlet. Az olasz építész Alberto Roncelli pedig épp ezt a sci-fibe illő funkciót adta a Regenera (Regeneráció) nevű épületének. Az erodálódó szerkezet célja, hogy a leégett erdőket újratelepítse.

A leégett ökoszisztéma közepére telepített torony a szélben lassan semmivé válik, miközben tápanyagokat és magokat röpít széjjel, újratelepítve a növényeket. Amíg még áll, madaraknak és kisméretű állatoknak nyújt ideiglenes menedéket.

A kezdeti fázisban a felhőkarcoló alsó szintjén felépített laboratóriumból figyelik az ökoszisztéma előrehaladását. A továbbiakban a tudósok magára hagyják az épületet, hogy a különféle növények és állatok megtelepedhessenek benne. Miközben az erdő fejlődik, az épület lassan semmivé válik.

Intricate Explorer/unsplash

A regenera projektben vegyészek, földrajztudósok, meteorológusok, mérnökök és biológusok is részt vettek, hogy az ökoszisztémák szükségleteit pontosan felderíthessék. A felhőkarcoló a természet és az építészet, az erózió és az idő, épület és erdő összekapcsolásának manifesztuma kíván lenni - derül ki a designboom.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek