Ez a felhőkarcoló azért épülne, hogy feloldódjon a szélben

Felhőkarcolót legtöbbször irodaháznak, hotelnek, lakóháznak, esetleg üzletnek építenek. Meglehetősen szokatlan ötletnek tűnne azért felépíteni egy toronyépületet, hogy feloldódjon a szélben. Az olasz építész Alberto Roncelli pedig épp ezt a sci-fibe illő funkciót adta a Regenera (Regeneráció) nevű épületének. Az erodálódó szerkezet célja, hogy a leégett erdőket újratelepítse.

A leégett terület közepére telepített torony a szélben lassan semmivé válik, miközben tápanyagokat és magokat röpít széjjel, újratelepítve a növényeket. Amíg még áll, madaraknak és kisméretű állatoknak nyújt ideiglenes menedéket.

A kezdeti fázisban a felhőkarcoló alsó szintjén felépített laboratóriumból figyelik a folyamat előrehaladását. A továbbiakban a tudósok magára hagyják az épületet, hogy a különféle növények és állatok megtelepedhessenek benne. Miközben az erdő fejlődik, az épület lassan semmivé válik.

Intricate Explorer/unsplash

A regenera projektben vegyészek, földrajztudósok, meteorológusok, mérnökök és biológusok is részt vettek, hogy a helyi ökoszisztéma szükségleteit pontosan felderítsék - írja a designboom.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek