Évszázados időkapszulaként őrzi a múltat az elhagyatott parasztház

Az észak-írországi Tyrone megyében éveken át érintetlenül álló parasztház a vidéki élet csodálatos időkapszulája lett a múlt évszázadból, az első világháború és a Titanic korszakából. Egy halom újság hever ott egészen 1911-ig visszamenőleg, megállt órák, egy félig elfüstölt pipa és a tulajdonos cipője az ágy mellett, mind a régi idők üzenetét hordozzák. Miután ház utolsó tulajdonosa meghalt, egy Rebecca nevű fotóst kértek fel a pusztuló ház dokumentálására. Az volt a feladata, hogy nyilvántartást készítsen, mielőtt a házat egy új építkezés miatt lebontanák. Nézzék, milyen kár lett volna ezekért a tárgyakért, ha nem talál rájuk!

"Be kell vallanom, hogy a kinti látvány alapján nem voltam biztos benne, hogy különösebben érdekes lesz az, ami bent fogad. Amint kinyitottam az ajtót, teljesen megdöbbentem. Bementem a házba, és mintha egy múzeumba találtam volna magamat" – mesélte. 

Valóban úgy fest a ház, mint egy skanzenForrás: YouTube.com

A ház három testvéré volt, közülük a legutolsó 2015-ben költözött ki, de a ház nemcsak családi emlékekkel volt tele, hanem a 20. század elejéről származó, bontatlan konzervekkel is, amelyeket a konyha polcain tartottak. A legutolsó, Dessie nevű testvér magányos életet élt a múlt emlékei között, mielőtt 2015-ben egy idősotthonba költözött, ahol két évvel később elhunyt – írja a MirrorOnline.

A konzervek érintetlenül sorkoztak a polcokonForrás: YouTube. com

Rebecca arról is beszámolt, hogy régi könyvek, folyóiratok, papírok és fényképek hevertek a ház körül érintetlenül, és több száz kézzel írott levél töltötte meg a fiókokat. Az újságok között az 1917-es Mid Ulster Mail is ott hevert, amit több mint 50 éve lapozgathattak a nappaliban, egy másik újság mellett, amely a Titanic 1912-es elsüllyedését taglalta. Az emeleti hálóban már csak foszladozó ágynemű maradt. 

A tárgyak árulkodnak a régmúltrólForrás: YouTube.com

A nyaraló először 1858-ban jelent meg a térképeken. Rebecca kutatásba kezdett a családdal kapcsolatos információk után, majd Dessie és családja élete alapján egy kiállítást is összehozott, amely Belfastban volt látható, és két szobát mutatott be a parasztházból.

"Az ilyen házak miatt szeretem fényképezni és dokumentálni ezeket az épületeket. Olyan sok ilyen hely áll az országban érintetlenül, amelyek hamarosan eltűnnek, és nincs nyilvántartásunk arról, hogy ott vannak" – tette hozzá. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek