Az elhunyt művész 60 éves álma valósul meg Párizsban szeptemberben

A jövő hónapban kezdik becsomagolni a párizsi diadalívet, egy évvel a tervező művész, az épületek eltakarásáról híres Christo halála után, tudtuk meg a The Guardiantól. A Champs-Élysées-en lévő műemléket majdnem 25 000 négyzetméternyi, újrahasznosítható polipropilénből készült ezüstös kék anyaggal borítják be, és 3000 méter vörös kötéllel tekerik körbe. A művész hivatalos honlapja által megosztott fotókon láthatjuk, ahogy a temérdek anyag már a varrógép alatt van.

A becsomagolás nem kis munka, 12 hétig fog tartani, amíg az építkező csapat a végére ér. Ehhez képest mindössze 16 napig lesz látható az installáció, szeptember 18-a október 3-a között, ahogy azt korábban is írtuk.

A Párizsi Arc de Triomphe becsomagolásának terve a '60-as évekből származik, de Christo és alkotótársa, valamint felesége, Jeanne-Claude, sosem próbálták megvalósítani, mert úgy gondolták, hogy nem kapnák meg az engedélyt hozzá, mondta Christo unokaöccse a The Guardian cikkében.

Christo műtermében az L'Arc de Triomphe becsomagolásának tervével, New York City, 2019 szeptember 20Wolfgang Volz / 2019 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Christo és Jeanne-Claude három évvel a találkozásuk után a '60-as években kezdtek el együtt alkotni. Az egyik közös alkotásuk egy épület becsomagolása volt. Akkoriban Christo egy kis szobát bérelt a diadalív közelében, és több tanulmányt is készített az Arc de Triomphe anyaggal történű eltakarásáról. Később, a '70-es és a '80-as években néhány további tanulmány is készült a projekthez, olvasható a művész hivatalos honlapján.

Már tavaly márciusban írtunk róla, hogy eredetileg 2020 őszére tervezték a terv megvalósítását egy a Pompidou központban rendezett kiállításhoz kapcsolódóan. De közbeszólt a koronavírus-járvány, majd a művész halála, így egy évvel el kellett halasztani a projektet. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek