Rejtett értékeket, régészeti lelőhelyeket fedezhet fel ezen a hétvégén

A Magyar Régész Szövetség a Régészet Napját idén a június 18–20-ra eső hétvégére hirdette meg. Az esemény a tavalyi évhez hasonlóan idén is az Európai Régészeti Napok európai rendezvénysorozatához kapcsolódik majd, és így a magyarországi események felkerülnek az Európai Régészeti Napok központi európai honlapjára is.

Régészeti feltárás - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: JamesDeMers

A Régészet Napja 2021 központi témája a Különleges helyek címet kapta. A sokféleképpen értelmezhető tematika nagy szabadságot biztosít a csatlakozó intézményeknek és közösségeknek: magába foglalhatja akár egy, a régészeti kutatás által feltárt, illetve felfedezett szakrális hely bemutatását, szólhat egy-egy a mai és egykori közösség számára kiemelten fontos régészeti helyszínről, de foglalkozhat egy különleges helyiséggel, épülettel vagy akár egy teljes lelőhellyel vagy településsel is.

Külön hangsúlyt kaphatnak azok a helyek, amelyek köré egykor és most is közösségek szerveződtek és amelyek különlegességükkel, „kisugárzásukkal" segíthették és segíthetik létrehozóik és fenntartóik kohézióját és akár megújulását is - derül ki az intézmény honlapjáról.

Mint az esemény Facebook-oldaláról megtudtuk, a Hatvany Lajos Múzeum és a TourInform Hatvan például rendhagyó közös programmal készül 06.19-én, és egész napos kerékpártúrára invitálja az érdeklődőket, hogy felfedezzék a Hatvan és Jászfényszaru között található rejtett értékeket, régészeti lelőhelyeket. A programon való részvételhez nem szükséges a védettségi igazolvány, ellenben előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a plakáton látható elérhetőségeken lehet megtenni.

Gazdag és szerteágazó témákat ölel fel a Régészet Napjához kötődő pécsi eseménysor, június 18. és 20. között bebarangolhatják a törökkori Pécset, érdekességeket tudhatnak meg többek között az Ókeresztény Mauzóleumról, a pécsi belváros történelmi-építészeti örökségéről, valamint a mohácsi csatatérkutatásról és tömegsírfeltárásról is, mint a bama.hu beharangozójából kiderül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek