A rovarékszerektől a koponyatorzításig - hun leletekből nyílik kiállítás

Arany, Ezüst, Vas – A hunok régészeti hagyatéka a Kárpát-medencében címmel új kiállítás nyílik az ópusztaszeri Emlékparkban, június 4-én. Június 5-én, szombaton a kiállításhoz kapcsolódó rendezvényre invitálják a látogatókat.

Hun cikádákForrás: mnn.hu

A hunok kiemelt szerepet foglalnak el a magyar történelmi köztudatban, a róluk való gondolkodást viszont sokkal inkább formálja a magyar történeti mondavilág és a szépirodalmi feldolgozások, mint a tényleges történeti és régészeti kutatás eredményei. Sokszor ez az információhiány tévkoncepciók, a tudományosság határmezsgyéjén mozgó álláspontok elterjedésének is teret nyit. A kiállítás célja, hogy a hunok régészeti hagyatékának minél szélesebb keresztmetszetét nyújtva mutassa be ennek a népnek az anyagi kultúráját és történeti valóságát.

A kiállítás a lószerszámzat és életmód, temetkezés, hitvilág, rituálé, római kapcsolatok témakörei köré csoportosítva ad képet az európai hunokról, a kárpát-medencei régészeti örökségük tárgyi kultúrájából kiindulva. A két nagy hun halotti áldozati lelet, a szeged-nagyszéksósi és a pécs, nagykozár-üszögpusztai nemesfém tárgyai, valamint a hunoknak küldött római aranyadó részét képező szikáncsi érmék mellett az árpás-dombiföldi és szirmabesenyői temetkezéseket, valamint a kapolcsi előkelő germán női sírt is bemutatják.

Az érdeklődők láthatnak olyan különleges hun kori tárgyakat is, mint a kistokaji cikádák vagy a rádpusztai üst másolata, és az 5. századi koponyatorzítás szokásával is szembesülhetnek.

A hunok ékszereiről, melyek közé a rovarmintájú kiegészítők, mint a cikáda, azaz kabóca alakú ruhakapcsoló tű is tartozik, a kiállítás létrejöttében szintén részt vesző Magyar Nemzeti Múzeum oldalán találunk bővebb leírást. A tárlat emellett a miskolci Herman Ottó Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésében valósul meg.

A kiállítás megnyitója június 4-én, pénteken 12:30-kor a Látogatóközpont Aulájában lesz. A kiállítást Farkas Sándor, országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes nyitja meg, és Szabó Dénes Kristóf, a tárlat kurátora (ÓNTE) mutatja be. Június 5-én, szombaton a kiállításhoz kapcsolódó eseményen vehetnek részt a látogatók.

11-től lovasbemutató lesz, 10 órától 16 óráig pedig a Nagyréten korhű viseletbe öltözött résztvevők mutatják be a népvándorlás korának hadi eszközeit, melyeket ki is lehet próbálni. Aki lemaradt volna a délelőtti lovasbemutatóról, az 14 órakor pótolhatja, emellett egész nap kézműves udvar várja a látogatókat. Az esemény védettségi igazolvánnyal látogatható, jegyek online is kaphatók, http://opusztaszer.jegy.eu/, a lovasbemutató megtekintése ingyenes. Az Emlékpark nyári nyitvatartási idő szerint 10 és 18 óra között várja a látogatókat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek