14 helyszínen hallgathat ingyenes komolyzenei koncerteket a hétvégén

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége (MMFSZ) klasszikus zenei eseménnyel köszönti a korlátozó intézkedések feloldását. A Grand Opening – Összefogás elnevezésű rendezvény keretében június 4-én, 5-én és 6-án az ország 14 helyszínén, kisebb települések és nagyvárosok főterein, emblematikus helyszínein láthatók magyar zeneszerzők, magyar zenészek közreműködésével szimfonikus koncertek, kamarazenei művek és könnyedebb hangvételű programok - olvasható az artfestivals.hu honlapján.

Forrás: Jean-Dominique Poupel / Pixabay

Vác, Pécs, Gödöllő, Gyula, Kecskemét, Kőszeg, Sopron, Szentendre, Nagykanizsa, Sárospatak, Debrecen, Eger és Budapest helyszínein ingyenes koncertekre lehet helyet foglalni a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége és tagszervezetei honlapján, illetve a koncertek helyszínén.

Június 4-én, pénteken 16 órától a soproni Fertőrákosi Barlangszínházban a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar előadásában Bartók Béla Erdélyi táncaiból, Liszt Ferenc Angelus! Ima az őrangyalokhoz című művéből, Beethoven Dankgesang - A felgyógyult beteg hálaénekéből és Erkel Ferenc Palotás a Hunyadi László című operájából hallhatnak részleteket.

Június 5-én, szombaton 15.30-tóla margitszigeti Szent Margit Kápolnában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult vonósötös és fúvósötös és a Nemzeti Énekkar tagjaiból alakult kamarakórus játszik, de ide a fesztivál honlapján már elfogytak a jegyek. Ugyanezen a napon 16 órától a kecskeméti Főtéren a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar játszik Erkel és Kodály műveket, míg 18 órától Gyulán, az Erkel Ferenc téren a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar tolmácsolásában részleteket hallhatunk a Bánk bánból, valamint Bartók, Verdi, Kodály és Dvorak művek csendülnek fel.

19 órától a pécsi Jókai téren Puccini, Erkel, Kodály és Farkas Ferenc művei, opera- és operettrészletek hallhatók, a Kőszegi Várszínházat Erkel, Rossini, Strauss és Brahms dallamai töltik meg, míg Nagykanizsán a Erzsébet téri zenepavilonban a Fentős Ferenc Kamarazenekar szólaltatja meg Farkas Ferenc Régi magyar táncait, Pachelbel Canonját, Mozart F dúr Divertimentóját, Fiocco Allegróját, Handl Sába királynőjét, Csajkovszkij Chanson tristéjét, Mascani Parasztbecsület – Intermezzját, Dvorzsak Humoreszkjét és Boccherini Menüettjét.

Pécs, Jókai térForrás: KovacsDaniel/commons.wikimedia.org

A sárospataki SRK Wáberer Sportcsarnokban Erkel-, Gyöngyösi Levente- és Kodály-művek elevenednek meg a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar jóvoltából, 20 órától pedig a CISZ Gypsy Soloist zenél a budapesti Városházán. 20.30-tól a gödöllői MUZA főbejáratánál a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Kvintettje, a MUZA-kertben a Talamba Ütöegyüttes komolyzenei koncertje hallható fényfestés kíséretében.

Június 6-án vasárnap 16 órától az egri Dobó téren az Egri Szimfonikus Zenekar, 18 órától a szentendrei Művészetmalomban Fischl Mónika és Molnár Levente operaénekes szolgáltatja a muzsikát. 19 órától a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a Kodály Filharmonikusok koncertje hallható, a váci Március 15. téren a Szent István Filharmonikusokkal, Geszthy Veronika szoprán, Turpinszki-Gippert Béla tenor énekművészekkel és Záborszky Kálmán karmesterrel találkozhatnak az érdeklődők, és hallhatják többek között Erkel népszerű műveit, az Ünnepi nyitányt, a Hazám, Hazám című áriát a Bánk Bánból és a Magyar táncot, továbbá Liszt, Kodály és Berlioz darabok is műsorra kerülnek, de Johann Strauss Cigánybárója is megelevenedik a téren. A részletes program az artfestivals.hu oldalán olvasható, és regisztrálni is itt lehet az egyes eseményekre.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek