900 éves szerzetesrend története elevenedik meg a Nemzeti Múzeumban

A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította Szent Norbert. Az évforduló alkalmából a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállításon mutatja be a rend történetét. A tárlaton a rend mai magyarországi apátságaiban és rendházaiban őrzött alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül elevenedik meg a premontreiek magyarországi története - adja hírül a Nemzeti Múzeum.

A kiállítás első három része a rend történetének szemlélődő vetületét mutatja be. Az első szekcióból a rend hivatása ismerhető meg, a második szekció a kolostorok belső életét eleveníti meg, a harmadik szekció pedig a rend gazdag építészeti örökségére hívja fel a figyelmet. A kiállítás második felében az aktív élet premontrei aspektusai állnak a középpontban. Ebben a szekcióban a szerzetesek tudósként vagy művészként a társadalom szolgálatában állnak.

A kiállításon elsődlegesen a Gödöllői Premontrei Apátság és Levéltár, a Csornai Premontrei Apátság és Levéltár, a Premontrei Női Kanonokrend Zsámbéki rendháza, valamint több premontrei kötődésű gimnázium gyűjteményéből származó, korábban kiállításon még soha nem látott alkotások mutatkoznak be.

A kiállításhoz számos program kapcsolódik a Magyar Nemzeti Múzeumban. A múzeum szakemberei mellett a premontrei rend tagjai közül is többen tartanak tárlatvezetéseket a kiállításon, emellett kerekasztal-beszélgetések is lesznek, és a kiállításhoz múzeumpedagógiai programsorozat is kapcsolódik. A tárlat szeptember 15-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban, és virtuális formában is bejárható a Múzeum weboldalán. 

A címlapkép forrása: facebook.com/nemzetimuzeum/

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek