Buja kerteket telepítenek egy elhagyott gázgyár falai közé Skóciában

Egyre több példát találunk arra, hogy ipari örökségből alakítanak ki ökológiai parkokat Európa-szerte. Legutóbb egy elhagyott milánói rendező pályaudvarra tervezett zöld parkról írtunk, most pedig egy skóciai gázgyár van soron, aminek maradványaiból készül zöldellő liget. 

Eden Project DundeeEden Project/https://www.edenproject.com/2021/05/eden-project-signs-agreement-preferred-dundee-site

A díszkert alapjául szolgáló gázgyár Dundee kikötővárosában található, a Tay folyó mentén. A tömegközlekedés a helyszínre kiváló, és könnyen kialakíthatók a belvárosba vezető gyalogos útvonalak is, így a helyszín nem is lehetne ennél alkalmasabb park kialakítására. Az elképzelés az Eden Project nevű jótékonysági szervezettől származik, ami a tervek szerint kihasználná a gázgyár még álló téglafalait.

A falak közé zöld kerteket terveznek kialakítani, éles kontrasztot képezve a táj ipari örökségével,írja a projekt mögött álló szervezet honlapján.

A szervezet a zöldesítést a regeneráció erőteljes szimbólumaként képzeli el, hasonlóan brit központjához, amelyet egy egykori cornwalli agyagbányában alakítottak ki. Az Eden Project Dundee nevű park tematikája a város kilenc történelmi mesterségéből indul ki, melyek között előfordultak pékek, cipészek, szabók és ruhafestők is.

A kilenc történelmi céhet a parkban olyan modern "mesterségek" helyettesítik, amelyek alternatív világszemléletet kínálnak: gyógyítók, kertészek, iránymutatók, mítoszteremtők, hírnökök, alkimisták, ünneplők, javítók és újrahasznosítók.

A különböző modern mesterségeknek kialakított zónákban a tervek szerint helyet kap egy kilátó, valamint egy csúcstechnológiájú övezet is, amely a növénytermesztés korszerű módjait mutatja be. Egy szekció a bányászattal és annak alternatíváival kapcsolatos, "érzelmekkel telített és történetek által vezérelt élményeket kínál". Az Eden Project már aláírta a megállapodást a terület tulajdonosaival a kert kialakításáról, és az első látványtervet is közzé tette a parkról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek