Helyi, avar kori leletekből nyílik kiállítás Csákberényben

  Kulcs az Ősökhöz címmel helyi, avar kori leletekből nyílik kiállítás a csákberényi Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban szombattól, miután a közösségi régészeti programmal és az önkéntes lehetőségekkel az elmúlt két évben teljesen nyitottá tették az ásatásokat - adja hírül a feol.hu.

  Forrás: facebook.com/fehervari.regeszet

  Mint a kiállítás kurátora, Szücsi Frigyes elmondta, a látogatók gyakorlatilag testközelből ismerkedhetnek meg azzal a kultúrával, amit a kutatás mai állása alapján az őseinkének nevezhetünk, mert ennek a népnek a leszármazottai alkották az Árpád-kori magyar köznép zömét. "Tehát minimum biológiai értelemben mindenképpen az őseinkről beszélünk, és mi régészek azt kutatjuk, hogy ez kulturális értelemben hogyan követhető nyomon" – emelte ki.

  A kiállításon a közösségi régészet bemutatása mellett külön hangsúlyt kap a VI.-tól a IX. századig terjedő időszak és az avar kori germán népesség hagyatéka. A tárlatlátogatás során jobban megérthetjük azt, hogy az avar kaganátus politikai alakulatában számos különböző népcsoport élt,

  a régészet pedig képes fényt deríteni arra, hogy ezekhez a csoportokhoz milyen kultúrák kapcsolódtak, emellett bemutatják az avar népesség keleti, belső- és közép-ázsiai hagyatékát is.  

  "Igyekeztünk minél nagyobb merítéssel, minél több leletet bemutatni a csákberényi orondpusztai avar kori temető anyagából. Amit itt látunk, az mind az 1936–1939 között és a 2019–2020-ban folytatott ásatásokból származik" – hangsúlyozta a kurátor. "Természetesen ez nem jelenti azt, hogy szegényes kiállítást láthatunk Csákberényben. Ott egy nagyon jómódú közösség élt, a régészek gazdag anyagot tudtak feltárni" - írja a lap.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek