Helyi, avar kori leletekből nyílik kiállítás Csákberényben

Kulcs az Ősökhöz címmel helyi, avar kori leletekből nyílik kiállítás a csákberényi Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban szombattól, miután a közösségi régészeti programmal és az önkéntes lehetőségekkel az elmúlt két évben teljesen nyitottá tették az ásatásokat - adja hírül a feol.hu.

Forrás: facebook.com/fehervari.regeszet

Mint a kiállítás kurátora, Szücsi Frigyes elmondta, a látogatók gyakorlatilag testközelből ismerkedhetnek meg azzal a kultúrával, amit a kutatás mai állása alapján az őseinkének nevezhetünk, mert ennek a népnek a leszármazottai alkották az Árpád-kori magyar köznép zömét. "Tehát minimum biológiai értelemben mindenképpen az őseinkről beszélünk, és mi régészek azt kutatjuk, hogy ez kulturális értelemben hogyan követhető nyomon" – emelte ki.

A kiállításon a közösségi régészet bemutatása mellett külön hangsúlyt kap a VI.-tól a IX. századig terjedő időszak és az avar kori germán népesség hagyatéka. A tárlatlátogatás során jobban megérthetjük azt, hogy az avar kaganátus politikai alakulatában számos különböző népcsoport élt,

a régészet pedig képes fényt deríteni arra, hogy ezekhez a csoportokhoz milyen kultúrák kapcsolódtak, emellett bemutatják az avar népesség keleti, belső- és közép-ázsiai hagyatékát is.  

"Igyekeztünk minél nagyobb merítéssel, minél több leletet bemutatni a csákberényi orondpusztai avar kori temető anyagából. Amit itt látunk, az mind az 1936–1939 között és a 2019–2020-ban folytatott ásatásokból származik" – hangsúlyozta a kurátor. "Természetesen ez nem jelenti azt, hogy szegényes kiállítást láthatunk Csákberényben. Ott egy nagyon jómódú közösség élt, a régészek gazdag anyagot tudtak feltárni" - írja a lap.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek