Attila korabeli, ritka sírra bukkantak Kecskemét határában

  Attila korabeli, ritka sírra bukkantak Kecskemét határában.

  Az 5. század első felére tehető hunkori, módos férfi ritkaságszámba menő sírját tárják fel régészek a Mercedes újabb gyárának tervezett területén, Kecskemét határában – írja az MTI.

  A Mercedes gyár melletti feltárásFotó: Ujvári Sándor / MTI

  A hozzávetőleg negyvenhárom hektárnyi területen május 15. óta végeznek teljes felületű feltárásokat. Eddigi munkájuk során a 2. századtól az 5. század eleje között keletkezett szarmata, illetve a 7. századtól a 9. század elejéig keltezhető avar kori települések nyomaira bukkantak.

  A sírban egy díszes, ezüstveretes kard is voltFotó: Ujvári Sándor / MTI

  A hét lelőhely egyikén egy Krisztus utáni 5. század első felére, a hun korra tehető, észak-déli fekvésű, úgynevezett padmalyos sírt találtak. A feltehetően a sírrablók elleni védelmet szolgáló temetkezésre jellemzően a testet a téglalap alapú sírgödör oldalában kialakított üregbe fektették.

  A módos férfi keleti típusú, rövid tőrkardját veretes hüvelyben tárolta, és mellette a tőrjének hüvelyét díszítő arany veret is napvilágot látott. Két öntött arany csatot is rejtett a sír a halott lábainak közelében, ezek a lábbeli szíjazatához tartoztak. A férfi feje alól egy öntött arany hajkarika került elő. A sírgödör északi végében pedig egy tipikusan erre a korszakra tehető szürke, fényezett felületű, korongolt korsót is rejtett a föld.

  Öntött aranycsatok az elhunyt lábbelijérőlFotó: Ujvári Sándor / MTI

  A négy arany tárgy jelentőségét jelzi, hogy a múzeum gyűjteményébe hasonló korú és gazdagságú temetkezési lelet még nem került be. Mint mondta: a hun korból pár tucat hasonló, padmalyos temetkezés ismert ugyan a Kárpát-medence területén, de a Duna-Tisza-közéről ez az első ehhez a korhoz köthető, hiteles körülmények között megfigyelt sír.

  A korszakra jellemző szürke, korongolt korsóFotó: Ujvári Sándor / MTI

  Az eddigi munkák során előkerült további leletek mind azt bizonyítják, hogy igen sűrű településhálózat volt ezen a területen mind a szarmata, mind pedig az avar korban. Egyes lelőhelyeken sok római importból származó kerámiát találtak, de jelentősnek tekinthető annak a kiöntőcsöves korsó maradványainak előkerülése is, ami szintén a hun korra tehető.

  A terepmunkák várhatóan november közepén fejeződnek be. Mint korábban hírül adtuk, országszerte szakmai előadásokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket május 26-án és 27-én a régészet napja rendezvénysorozaton; a székesfehérvári, pécsi és dunaújvárosi programokról írtunk részletesen.

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Friss régészeti szenzációt láthat a Múzeumok éjszakáján
  Néhány órára megtekinthető lesz a napokban talált aranylelet, mielőtt megkezdenék restaurálását.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!