Bartók szellemisége és kreativitása elevenedik meg ezen a fesztiválon

Május második felében rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket, mely a zeneszerző szellemiségét, kreativitását és alkotói szemléletét helyezi fókuszba számos, különféle műfajon keresztül - írja az MTI.

TravelCoffeeBook / 55 images/pixabay

Május 20-án és 23-án a Kelemen Kvartett csaknem három év szünet után, megújult formában tér vissza a színpadra két estén Bartók összes vonósnégyesével. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és az angol csellistával, Vashti Mimosa Hunterrel együtt lép a közönség elé.

Május 24-én Liszt-Bartók-est várja a közönséget. A Szent István Filharmonikusok estjén Liszt Ferenc kései zenekari kompozíciója, A bölcsőtől a sírig című szimfonikus költemény hallható. Ezt követően a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium egykori növendéke, a Zeneakadémia hallgatója, Pellet Sebestyén a zongoraverseny-irodalom egyik legvirtuózabb művét, a Haláltáncot adja elő. Az esten bemutatják Leo Mujic, nemzetközi hírű horvát koreográfus munkáját is, aki Bartók táncjátékát, A fából faragott királyfit állította színpadra.

Május 26-án látható Madaras Gergely, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett Bartók-estje. A Concerto zenéje által inspirált táncelőadás a zeneszerző személyét színpadi szereplőként idézi meg, de feltűnnek más, Bartók-művekből ismert alakok is, a Kékszakállú, a Mandarin és a Fából faragott királyfi.

A produkció koreográfusa Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője. Az est karmestere, Madaras Gergely a hangverseny első részében a bartóki életmű meghatározó darabját, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című kompozíciót vezényli. A Müpa szervezésében megvalósuló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a www.bartoktavasz.hu oldalon található további információ.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek