Az antik időkbe merülhetünk az Égei-tenger víz alatti múzeumában

Görögország fokozatosan fejleszti víz alatti múzeumait, a jövőben 91 hajóroncsot szeretnének megnyitni a látogatók előtt, melyek 1868 és 1970 közöttről származnak. Mint a Kathimerini nevű athéni hírlap írja, az Égei-tenger északnyugati részén lévő lakatlan sziget, Peristera mellett található, 5. században elsüllyedt hajóroncs idén június 1-től nyitja meg a kapuit.

12019 / 10259 images/pixabay

Noha maga a hajótest nem maradt fenn, a víz alá merülő látogatók megcsodálhatják a hajó fedélzetén szállított több ezer, bor szállítására alkalmas amfora és agyagkancsó maradványait, melyek a görög Mende és Peparethus városaiból származnak. Ezen kívül pazar lakomakellékeket, különféle tálakat, csészéket, tányérokat és étkészleteket is találtak itt, írja a National Geographic.

A régészeti lelőhely az Alonisszosz Tengeri Nemzeti Park része, mely védett terület, ahol tilos a halászat vagy bármiféle tevékenység, ami megzavarhatja az élővilágot. Ennek köszönhetően a tengeri ökoszisztéma igen gazdag.

A szigetről elnevezett Peristera roncsot tavaly augusztusban avatták fel, amiről mi is írtunk, a szomszédos Alonisszosz-szigeten vízalatti régészettel foglalkozó múzeum is nyílt. Tavaly a helyszín két hónapig volt nyitva a búvárok előtt, idén négy hónapon keresztül, júniustól október közepéig fogadja a látogatókat, a tervek szerint a víz alatti múzeum 2023 tavaszára készül el teljesen. Addig azonban három, új víz alatti helyszín nyílik a Szporádok szigetcsoportnál és a Pagasetic-öbölben.

Ezzel párhuzamosan a Pireuszban található régészeti múzeum gyűjteménye is várhatóan több mint 2200 víz alatti lelettel bővül, hogy Görögország tengerészeti múltjáról meséljen az őskortól a modern időkig - derül ki a theartnewspaper.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek