Öttonnás bálnát járatnak körbe Bécsben, amelyet fényekkel és hangokkal szereltek fel

A bécsi MuseumsQuartier udvarán álló tizenhét méter hosszú, öttonnás acélbálna a salzburgi művész, Mathias Gmachl alkotása, és arra hívja fel a figyelmet, mennyire kizsákmányolja az ember a természetet. Az embertől független életet szimbolizáló kékbálna ugyanúgy kihasít magának egy szeletet a múzeum előtti közterületből, ahogy az emberi tevékenység befolyásolja a bálnák élőhelyét, életkörülményeit.

A bécsi MuseumsQuartier előtt látható bálna a tengerek zajszennyezésére hívja fel a figyelmetForrás: Eurocomm-PR / Doris Hemrich

Az Echoes – a voice from uncharted waters címet viselő installációt szenzorokkal szerelték fel, amelyek a látogatók mozgásának megfelelően fény- és hangeffektusokat vezérelnek. Ezek a bálnák énekét és az óceánok mélyén hallható hangokat adják vissza – az ipari kikötők és konténerhajók zajától a tengerek háborítatlan zugaiban készült víz alatti hangfelvételekig.

Ha a látogatóknak sikerül tiszteletben tartania a bálna körüli teret, belehallgathatnak a tengerek titokzatos világába, de ha nem, a fények és a hangok eltompulnak és végül teljesen eltűnnek – akárcsak az élet a zajszennyezéssel élhetetlenné tett óceánokból.

A különleges acélbálna a bécsi MuseumsQuartier, az olasz Lugano Arte e Cultura és a montreali Quartier des Spectacles Partnership felhívására készült. A köztéri művészeti projekt 2021. június 11-ig látható Bécsben, majd Luganoban, végül pedig Montrealban állítják ki – tájékoztatta szerkesztőségünket Bécs Város Külképviseleti Irodája.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek