Olyan ez a Kínában épülő múzeum, mint a fővárosi állatkert Biodómja

Hogy tönkreteszi-e Budapest városképét a Fővárosi Állatkert területén épülő fedett állat- és növénypark, a Biodóm, arról sokaknak markáns véleménye alakult ki. Akár szeretjük, akár nem, érdekes lehet összehasonlítani a kínai Sencsen városába tervezett tengerészeti múzeummal, melyet a SANAA nevű japán építésziroda álmodott meg.

A terv annyiban hasonlít a városligeti biodómhoz, hogy a földből kiemelkedő, rácsos szerkezetű félgömb kupolákból áll, amelyek belesimulnak természetes környezetükbe. De a japán tervezők az asszociációk terén továbbmentek, ők a kupolákat, mint az óceán felett úszó felhőket képzelték el. Az épület neve is erre utal: Felhők a tengeren.

"A Shenzhen Maritime Museum a természetes környezetének folytatása a Dapeng-félsziget hegye és a Longqi-öböl tengere között" – mondta a tervezőiroda képviselője a Dezeennek. A kupolák üvegből készültek, hogy beeresszék a természetes fényt. Mindezt rozsdamentes acélrácsos háló borítja, amely árnyékot biztosít a szubtrópusi forró napsugárzás ellen, és az építészek szándéka szerint a tájba olvasztja az épületet.

A fővárosi állatkert BiodómjaForrás: Zongorista / Facebook

A múzeumban három kiállítási tér kap helyet, amelyek egy nagy előcsarnok és udvarok köré szerveződnek. Földszintjén egy nyitott terű, oszlopok nélküli csarnokot alakítanak ki, amelyben szabadon sétálhatnak majd a látogatók. Az épület összekapcsolódik a környező zöldterületekkel és egy közeli vizes parkkal is, hogy a múzeumot minél jobban egybeolvasszák a természettel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek