19. századi fotóműhelyt is kipróbálhatunk az újranyitó Műcsarnokban

A 19. századi fotózás rejtelmeibe tekinthetünk bele a mai napon a Műcsarnok 125. évfordulója alkalmából, mely egyben a járványhelyzettel összefüggő lezárások utáni újranyitást is ünnepli, írja az intézmény, honlapján.

MűcsarnokPetr Šmerkl/wikipedia

1896. május 4-én nyitotta meg kapuit a Műcsarnok Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat Millenniumi Országos Kiállításával. Az évforduló alkalmából egy mozgó fényképészeti stúdiót és labort állítanak fel a Műcsarnok teraszán, ahol műhelymunka keretében a XIX. századi fotográfia kézműves eljárásaiba tekinthetünk bele. A résztvevők kipróbálhatják azokat a körülményes ám nagyon látványos fotográfiai műveleteket, amelyek a "régi" fotográfia sajátjai, a kép megkomponálásától kezdve a nagy méretű síkfilm kidolgozásán keresztül a pozitív kép előállításáig. Az izgalmas folyamatban Laczkó Péter fotográfus segíti az érdeklődőket 10 és 18 óra között.

A várakozókat, megpihenni vágyókat a lépcsőkön 125 meglepetéspárnával várják, melyekhez egy nyereményjáték is kapcsolódik. A Műcsarnok megnyitásának évében, néhány nap különbséggel nyitotta meg a kapuit a Vígszínház is, így a közös évforduló alkalmából délután a Vígszínház színművészei villantják fel a 125 évvel ezelőtti megnyitó eseményeit és a Műcsarnokhoz kapcsolódó ritkán hallott történeteket, dokumentumokat: 15 órától Hegyi Barbara és Ertl Zsombor, 17 órától Tar Renáta és Fesztbaum Béla várja a látogatókat korhű ruhákban.

Szintén 15 órakor, Szegő György művészeti igazgató ünnepi köszöntőjét minden látogatót egy szelet tortával várnak. A kiállításokat egy 125 Ft-os jubileumi jeggyel látogathatjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek