Mindig van kiút – erre emlékeztet a Lengyel Filmtavasz programja

A Lengyel Intézet május 6. és 10. között a lengyel filmművészet öt olyan lebilincselő alkotásával várja a filmrajongókat, amelyek tudatosítják bennünk, hogy még a legdrámaibb helyzetekben sem szabad elveszítenünk a hitünket és a reményt. Soha ne add fel a reményt, minden helyzetből van kiút! – ez a 27. Lengyel Filmtavasz mottója, amelyet idén online formában rendeznek meg, írják a szervezők, honlapjukon.

A Lengyel Intézet az első 500 néző számára ingyenes mozizást biztosít. Az ingyenes jegy jegyfoglaláson keresztül igényelhető, melyre ezen a linken van lehetőség.

Magyarországon először lesz látható Jan Holoubek 25 év ártatlanság (25 lat niewinności) és Piotr Domalewski El innen (Jak najdalej stąd) című alkotása. Előbbi egy igaz történeten alapuló thriller, amely a 25 év börtönbüntetésre ítélt 23 éves férfi, Tomasz Komenda kálváriáját mutatja be, akit egy fiatal lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítéltek el.

27. Lengyel Filmtavaszscreenshot/https://www.youtube.com/watch?v=HwxR18Xrkgc&t=4s&ab_channel=BudapestFilmZrt.

Az El innen című vígjáték már a 17 éves Ola, egy kisvárosi lázadó tini története, aki saját autóról és nagyobb önállóságról álmodozik. Rég nem látott, Írországban dolgozó apja halálának hírére egyedül indul el az ismeretlen országba, hogy megszervezze a holttest hazaszállítását. A megpróbáltatásokkal teli úton közelebb kerül a már halott apjához, és az élethez való viszonya is radikálisan megváltozik.

De univerzális mondanivalójuk és magas művészi kvalitásuk miatt három korábban már bemutatott alkotás is helyet kapott a programban. Łukasz Palkowski A legjobb (Najlepszy) és Janusz Kondratiuk Kutya-macska barátság (Jak pies z kotem) filmjei már népes magyar rajongótáborral rendelkeznek. Stefan Wyszyński bíboros születésének 120. és halálának 40. évfordulója alkalmából Teresa Kotlarczyk A prímás – 3 év Stefan Wyszyński bíboros életéből (Prymas. Trzy lata z tysiąca) című megrendítő alkotása is a program része.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek