A zsinagóga üvegablakait festő művész előtt tiszteleg Szeged új tűzfalképe

Tűzfalfestmény készült Szegeden az üvegfestő Róth Manó tiszteletére, akinek a szegedi új zsinagóga üvegablakait köszönhetjük, írja a Szeged.hu.

Szeged, Hajnóczy utca 13.Iványi Aurél/szeged.hu

Róth Manó a 19. század második felében és a 20. század elején élt, és az ismertebb üvegfestő Róth Miksa öccse, akinek többek között az Országházban és a Gresham-palotában is megtalálhatjuk alkotásait. A fiatalabb Róth Manó a szegedi Új zsinagóga ablakai mellett az Ernst Múzeum Rippl-Rónai József által megálmodott lépcsőházi ablakait (1912) és a Gellért gyógyfürdő halljának üvegfestményeit (1918) készítette.

Az újonnan elkészült falfestmény egy Európai Uniós projekt része, aminek keretében a Duna régió nyolc országában lévő kilenc város, köztük Szeged rejtett zsidó kulturális emlékeit tárja fel. Ez a projekt adta az apropót arra, hogy a régi zsinagóga mellett a Hajnóczy utca 13. szám alatt található társasház tűzfalára egy megközelítőleg 150-200 négyzetméteres festményt készítenek Róth Manó emlékére, olvasható az oldalon.

A tűzfalfestmény az Új zsinagóga ablakdíszítéseinek motívumaiból áll össze; a képet Marton Ákos és Vinkó Leó festette.

Városháza a magnóliák ölelésébenForrás: Szegedtourism.hu
Az alföldi város, amely tele van izgalmas nők emlékével
Lehet, hogy ma már csak bádogszobrokban vagy házfalra erősített kőtáblákon találjuk a leghíresebb szegedi nők alakjait és neveit, de egy biztos, a legendás szépségű könyvtáros, a tehetséges, de nehéz sorsú fotóművész, és a legfinomabb feketét udvarban főző asszonyok emlékeit még ma is gondosan őrzi a városi legendárium. Aki nem hisz ennek, az tényleg járjon mielőbb utána! Mert Szeged tele van, méltatlanul ritkán emlegetett nőkhöz köthető helyes történetekkel – ezek közül olvashatnak néhányat ebben a cikkünkben.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek