Nyolc művész mesél arról, hogyan élte meg a karantént

Megpróbáltatások közepette evező hajó, online vacsora a barátokkal, tánc az erkélyen – ehhez hasonló témákat dolgoznak fel a Karantén-naplók című online kiállításon szereplő művészek.

Szabó Klára Petra: We are in the same room but not sit at the same table... (2020)Szabó Klára Petra/alkotomuveszet.hu

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. holnapján nyolc alkotó naplószerűen fogalmazza meg, milyen élményeket, tapasztalatokat hozott nekik a karantén és hogyan hatott művészetükre a járványhelyzet.

A nyolc résztvevő képzőművész - Bánki Ákos, Fabricius Anna, Giczy Kristóf, Paráda Zoltán, Richter Sára, Soós Nóra, Szabó Klára Petra és Tóth Kinga - saját alkotásai közül választotta ki azt a művet, mely szerinte a leginkább kifejezi a vírushelyzet miatt megváltozott élethelyzetet. További tematikai és egyéb megkötés nem volt, a bemutatott művekben sok a közös vonás,

több munkában visszaköszönnek olyan emblematikus tárgyak, mint az arcmaszk vagy a gumikesztyű.Az alkotásokban szintén gyakran lehet találkozni az emberi test témájával és azzal, hogyan változik a testszemlélet a befelé fordulás és az elszigetelődés következtében, mindez számos technikán keresztül elevenedik meg: festmények, fotográfiák, rézkarcok, textilalkotások és performancerészletek engednek bepillantást a művészek személyes történeteibe.

A Karantén-naplók különlegessége, hogy az alkotásokon túl a művészek naplóbejegyzésekkel egészítik ki műveiket, bensőséges hangnemben visszatekintve megváltozott mindennapjaikra.A Karantén-naplók április 19-től olvashatók a www.alkotomuveszet.hu oldalon és a MANK közösségi felületein.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek