Mennyire nemzetközi a magyar jazz? Megtudhatjuk a közelgő nemzetközi dzsessznapon

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű amerikai zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá. Ennek keretein belül három napon keresztül itthon is koncertekkel és beszélgetésekkel várják a zenerajongókat. A koronavírus-járvány miatt idén is a virtuális térben követhetjük az ingyenes Jazznap-hu programjait.

jazzcongerdesign / pixabay

Magyarországon a kezdetektől, 2012-től rendeznek programokat a nemzetközi dzsessznaphoz kapcsolódva, melyeknek célja, hogy új közönséget szerezzenek a műfajnak. Az idei jazznapon Debrecenben, Nagykanizsán, Pécsett, valamint a fővárosi dzsesszhelyszínek közül a Fonó Budai Zeneházban, az iF Kávézóban, a Jedermannban, az Opus Jazzclubban és a programsorozatot összefogó Budapest Jazz Clubban (BJC) rendeznek koncerteket az online közönségnek április 30-án, illetve a dzsessznapot megelőző két napon, 28-29-én.

Bevezető programként Hol tart, mennyire nemzetközi a magyar jazz? címmel április 28-án kerekasztal-beszélgetést tartanak Borbély Mihály, Harcsa Veronika és Szalóky Béla részvételével. A házigazda, Zipernovszky Kornél arról kérdezi majd a vendégeket, hová sorolják a magyar jazzt, hiszen összeadva száz oszágban adtak már koncertet. A BJC-ben a szaxofonos Borbély Mihály fel is lép 20 órakor, a magyar etnodzsessz népszerű előadójával, Dresch Mihállyal közös kvartettjével.

A Ráday utca most is fókuszpontja lesz a magyar dzsesszéletnek. A Jedermannban a többszörös díjnyertes zongorista, Oláh Krisztián játszik kvartettjével 28-án, ugyanazon a napon az utca másik klubjában, az iF kávézóban a progresszív dzsesszrock hazai kiválósága, a Halper Hendrix Experiment lesz a Jazznap-hu visszatérő vendége. A szintén ferencvárosi Opus Jazz Club Gyémánt Bálint triójának újabb, már lemezen is megjelent szerzeményeiből összeállított koncertjét ajánlja április 29-én, amikor a BJC-ben Nagy Emma énekesnő zenekara, a legutóbbi Müpa Jazz Showcase fődíjasa lép fel.

A Fonó Budai Zeneház Tóth Viktor szaxofonos és az ütős Geröly Tamás duóját fogadja a dzsessznapon 21 órától. Nagykanizsa a külföldön ígéretes karrierbe kezdett Gayer Mátyás zongoristát hívta haza, Debrecenben a nagy hagyományú Debreceni Dixieland Jazz Band lép fel a műfaj ünnepén - adja hírül az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek