Fákba épített képek lepik meg az arra járókat Debrecennél

Dinho Bento Brazíliában született utcai művész három éve él Debrecenben, nemrégiben pedig három installációt is készített a Nagyerdőn, a fákon lévő mélyedésekbe. A hajdupress.hu készített vele interjút, melyből kiderül, hogy a feleségét kísérte el, aki a Ph.D. fokozatát fejezte be a Debreceni Egyetemen, és az itt töltött idejük ebben az évben véget ér.

A fa színes szellemeForrás: facebook.com/artdinhobento

Mint a lapnak elárulta, szeret sétálni a parkban, és a fákon lévő lyukak, mélyedések már inspirálták korábban is. Tavaly óta egy vászonra készült festménysorozaton dolgozik, és arra gondolt, hogy ugyanazt a koncepciót lehetne alkalmazni közvetlenül arra az elemre is, amely inspirációként szolgált. Mindez fantasztikusabb és szokatlanabb kapcsolatot teremt a mű és a néző között. Mint mondta, igyekezett, hogy a festés ne közvetlenül a fára kerüljön, hogy a fa ne károsodjon, és az alkotás könnyen eltávolítható legyen, ha szükséges.

Ehhez úgy döntött, hogy a festményeket fatáblára készíti el, melyet a mélyedések alakjának megfelelően formázott, így azt a benyomást keltve, mintha a kép a fán belül lenne. A meglepetés elem mellett úgy véli, hogy ez a nézőt is új kapcsolat kialakítására késztetheti az alkotással - és a természettel is.

"Azt próbálom kifejezni, hogy szó szerint a természet részei vagyunk. Összekapcsolásunk megtagadása mindannyiunknak árt, egyénileg és együttesen is, és a természet gondozása önmagunkkal való törődést is jelent. Úgy gondolom, hogy amikor önmagunkat a természet részének tekintjük, akkor alapvetően kapcsolódunk hozzá. Nem különállónak tekintjük magunkat, hanem egy fajnak a természeti világ nagyobb ökoszisztémájában".

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek