Változatos filmeken keresztül utazhatunk Csehországba ezzel a filmkarnevállal

Ahogy korábban a Budapesti Tavaszi Fesztivál online programcsokrának ajánlásakor is írtuk, a Cseh Filmkarnevál idén a fesztivál része lesz, és a Cseh Centrummal illetve a Toldi Távmozival közösen valósul meg.

Forrás: Cseh Centrum / Facebook.com

A karneválnak köszönhetően az elmúlt év öt kiemelkedő cseh filmalkotását nézhetik meg az érdeklődők április 14. és 18. között. A Cseh Filmkarnevált most olyan időszakban rendezik meg, amikor a farsangra jellemző féktelen ünneplés helyett leginkább csak magányos, maszkokba burkolt árnyak bukkannak fel az utcákon. Ez azonban megállásra, gondolkodásra késztethet minket – fogalmaznak az esemény honlapján.

A szervezők szerint a most bemutatott öt film pont olyan, mintha egy ilyen elmélkedésre született volna. Szerintük az "idei filmeket a rendíthetetlen elszántság motívuma kapcsolja össze: a világban tapasztalható jogtalanság, a társadalmi szolidaritás hiánya egyik oldalon, a tenni akarás vágya és a tehetség a másik oldalon. A válogatásban szereplő filmek főhősei nem adják fel egykönnyen, legyen bárki is az ellenfelük, hiszen nagyon jól tudják: még a teljes összeomlás határán is sokszor kínálkozik egy szarkasztikus mosoly megváltó könnyedsége."

A Cseh Filmkarnevál egyik idei filmje a 2020-as filmdráma és történelmi film, a Havel lesz. Aztán a 2019-es cseh-szlovák dráma, road movie, az Öregfiúk (bár az április 10-i hírek szerint, politikai okok miatt veszélybe kerülhet a levetítése). De levetítik majd a Zenétől hajtva című 2019-es dokumentumfilmet, és a 2020-as Drónpilótát, ami egy dráma-thriller-pszichológiai film; illetve az igaz történeten alapuló Sarlantánt is, ami egy 2020-as cseh-ír-szlovák-lengyel kopordukciós életrajzi dráma.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek