Kidobott hűtőszekrényből alakítottak ki könyvtárat Rómában

Róma Monteverde kerületének központi terén egy elhagyott hűtőszekrényt alakítottak át a környéken élők. A város hulladékelszállításával foglalkozó Capitoline vállalat érkezéséig néhány ember gondoskodott a kidobott háztartási eszközről: fertőtlenítette és új életet adott neki. Nem telt el sok idő, a régi hűtőszekrény már bibliofrigó (könyves hűtő) néven töltötte be új funkcióját, és a környék kedvelt találkozóhelyévé vált. A minikönyvtárrá alakított hűtő nem csak az újrahasznosítás, hanem a rugalmasság és a magány elleni küzdelem szimbólumává vált a koronavírus idején.

A hűtő oldalára festett könyvek messziről felhívják a figyelmet arra, hogy nem csupán egy elhagyatott háztartási eszköz álldogál a térenForrás: Twitter.com

A BookCrossing mozgalom (amelynek keretében könyvek cserélnek gazdát, a példányok mozgása pedig az interneten követhető) egyre népszerűbb világszerte. "Hagyjon egy könyvet, vigyen egy könyvet. Civilizáció a civilizálatlanság ellen!" Ez a mondat olvasható egy papírlapon, a Piazza San Giovanni di Dio elhagyott hűtőjének üvegén. Az írás ugyan már elhalványult, de a hűtőszekrény mára kulturális szimbólummá vált, ami legalább lelkileg közelebb hozza egymáshoz a környék lakóit egy olyan történelmi pillanatban, amikor a fizikai távolságtartás kötelező.

A hűtő olyan fontos lett a környékbelieknek, hogy most azt szeretnék, ha a bibliofrigót el is szállítják, akkor alakítsanak ki egy állandó, megfelelő BookCrossing pontot Róma központi és fontos terén, és intézményesítsék azt fix helyként, például az újonnan épült piacon – írja siviaggia.it.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek