Emlékezetes pillanatokat idéz fel a patinás Tavaszi Fesztivál

Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő, összművészeti fesztiválja, a Budapesti Tavaszi Fesztivál péntektől tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. 40 év alatt generációk ismerték meg a tavaszifesztivál-élményt, az idei kiadás pedig egyszerre reflektál a múlt becses hagyományaira, és mutat be kortárs trendeket. 2021-ben jól megférnek egymás mellett a legendás előadók és az új produkciók: a néptánc és a kortárstánc, az egyházi kórusművek és a jazz, a film alapú színház és a színház alapú film.

Részlet Az öldöklő angyal című előadásbólForrás: Thomas Aurin/BTF

A tíznapos fesztivál minden estéjén egy-egy kiemelt eseménnyel jelentkezik, amelyeket a fővárosi kulturális intézmények társrendezvényei egészítenek ki. Az egyes programok a BTF honlapján és a társszervezők saját felületein is elérhetőek lesznek. A szervezők szeretnék enyhíteni a hónapok óta tartó bezártságot, ezért néhány kísérőeseménytől eltekintve az összes program ingyenesen megtekinthetővé válik. A napi kiemelt műsorszámokat a telex.hu nyitóoldalán is közvetítik, hogy még több emberhez eljuthassanak az előadások.

A fesztivál első napján legendás hangversenyrészletek láthatók a hőskorszakból, amelyek közül kiemelkedik a Budapesti Fesztiválzenekar 1985-ös nyitókoncertje Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal. A múlt és a jelen izgalmas találkozása a Forrószegiek című táncjáték a Nemzeti Táncszínház felvételéről. Az 90. születésnapját ezekben napokban ünneplő Novák Ferenc Tata korszakos koreográfiáját az 1989-es bemutató után harminc évvel újították fel - a nézők ennek felvételét nézhetik meg. Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett új, Hallgató című albumának koncertfelvételét a Zeneakadémia Nagyterméből láthatjuk, Budapesten, szabadon címmel pedig az elmúlt évek négy kiemelkedő rövidfilmje került egy csokorba.

Az online premierek sorát Bodó Viktor Az öldöklő angyal című rendezése nyitja: a Schauspiel Stuttgart színpadán tavaly ősszel bemutatott darabot először láthatja magyar felirattal a hazai közönség. A darab különleges lenyomata a mai életünknek mivel a rendezés és a játék is a járványügyi szabályokat figyelembe véve készült. A színészek úgy játszanak, ahogy ma mindannyian kénytelenek vagyunk élni az életet: a közösségi távolságtartás szabályainak betartásával.

Szintén online bemutatóval készül a TRIP Webszínház, amelynek felkérésére kortárs magyar írók dolgozták fel Shakespeare 37 drámáját. A Magács László rendezte Shakespeare/37 első három epizódja a Tavaszi Fesztiválon debütál. #Mindszenty címmel a Kodály Zoltán Kórusiskola ünnepi koncertjét láthatjuk, amelyet a Mindszenty Alapítvány Életkapuk című kiállításának virtuális tárlatvezetéséhez kapcsolódóan rögzítettek a Párbeszéd Házában. A fesztivált pedig egy igazi különlegesség online premierje zárja: Kovalik Balázs rendezővel idézzük fel a Mozart-maratont, amely a 2006-os Mozart-évben szervezett Tavaszi Fesztivál egyik szenzációja volt.

Szintén a BTF saját produkciója lesz a magyar költészet napján az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt Törőcsik Franciskával közösen készített zenés vers összeállítása a 100 éve született Pilinszky János életművéből, amit a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítettek Pilinszky 100 címmel.

Felidézik a fesztivál egyik legnépszerűbb kezdeményezését, az amatőröknek és alternatívoknak egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosító Fringe fesztivált olyan művészek (Harcsa Veronika és Szabó Réka, a Gólem Színház és a Cimbalomban) közreműködésével, akik pályakezdőként itt mutatkoztak be, és értek el azóta jelentős szakmai sikereket.

A fesztivál kínálatát számos fővárosi partnerintézmény színesíti online programsorozataival. Ezek a maguk műfajában legjobbnak számító műhelyek saját platformjaikon teszik hozzáférhetővé alkalmi válogatásaikat. Az A38 Hajó oldalán elérhetővé válik négy korábbi fesztiválkoncert felvétele; a nézők 24 órán keresztül láthatják a francia L.E.J, az észt Ewert and the Two Dragons és a magyar Mörk produkcióit, illetve a Mabon Dawud Republic és Ábáse közös szervezésű, afrikai sztárvendégekkel megspékelt koncertjét United in Sound címmel.

A Budapest Jazz Club három korábbi koncertjének felvételével (Free Style Chamber Orchestra, Road Six Sax, Varga Bendegúz Kvintett), a Trafó pedig a hazai kortárs tánc történetét feldolgozó összeállítása mellett a francia Yoann Bourgeois darabjának itthoni online premierjével készül. A Fonó Tavasz keretében a népzenei vonal is hangsúlyos szerepet kap az Enyedi Ágnes-Salamon Soma duó, a Nyitrai Tamás-Mihó Attila hegedű duó és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes felvételével, valamint egy különleges podcast is hallható lesz a FolkEmbassy révén Csoóri Sándor életművéről.

Három mozifilm-sorozatot is láthatunk a Budapest Film jóvoltából, amely Budapest Távmozi rendszerével lassan egy éve szolgáltat online vetítéseket a mozitermeket kényszerűen nélkülöző nézők számára. Három operafelvétel is megjelenik a Royal Opera House repertoárjából: a Macbeth, a Manon Lescaut és a Giselle a Puskin Távmozi jóvoltából érkezik a képernyőre. A hat éve indult A művészet templomai sorozat öt legsikeresebb darabját is elcsípheti az érdeklődő, ha Frida Kahlo, Salvador Dalí vagy Tintoretto munkásságára kíváncsi. A Cseh Intézettel közösen rendezett Cseh Filmkarnevál pedig a Toldi Távmozin keresztül hozza el az elmúlt év öt kiemelkedő cseh filmalkotásait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek