4000 hógolyóból épült kunyhó Stockholmban

Az északi országok egyik legalapvetőbb alapanyagából, hógolyókból épített hajlékot egy kunyhóépítéssel kísérletező svéd építésziroda Stockholmban, tudtuk meg a Designboomtól.

Az Ulf Mejergren Architects nevű építésziroda új projektjében egyszerű és ötletes struktúrák építésére vállalkozott, egyetlen alapanyagból, amelyet lehetőség szerint a természetben találnak. A cél az, hogy évente legalább egy kunyhót létrehozzanak. A hógolyókból készült lak az első a sorozatban. Alakját a skandináv országokban népszerű hólámpás inspirálta. A svédül 'snölykta' nevű építmény hógolyókból készült kis kúp, amelybe teamécseseket helyeznek, így az világít az éjszakában.

Mintha egy szuper méretű snölykta lenne, a kunyhó 4000 hógolyóból áll. A szerkezet üreges, így helyet lehet foglalni benne. A belső teret lámpa világítja meg, így a a hógolyók közötti rések fényt árasztanak, akárcsak a klasszikus hólámpás.

HólámpásUlkl - Ulf Klingström/wikipedia

Az építésziroda szerint a hógolyók készítéséhez a legoptimálisabb hőmérséklet 2-3 °C körül van. "Ha hidegebb van, akkor a hó nem tapad rendesen, és ha melegebb, akkor elolvad. Az építés napján a körülmények optimálisak voltak, de amikor eljött az este, melegebb lett. Az volt a jó, hogy a hógolyók szépen olvadtak össze, és az üregek hangsúlyosabbá váltak. A bejárat kialakítása is könnyebbé vált a megfelelő hógolyók kíméletes eltávolításával"- mondta az építész a magazin cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek