A virtuális megnyitón ön is bepillanthat a világ legnagyobb inuit művészeti gyűjteményébe

A Winnipegi Művészeti Galéria (WAG) hamarosan megnyitja a Qaumajuq múzeumot, ami a világ legnagyobb kortárs inuit művészeti gyűjteményének ad otthont a kanadai Winnipegben, és a nyitást virtuális kiállítással is megünnepli. A Qaumajuq azt jelenti, hogy "fényes, világít", és egy egyedülálló múzeumot takar, amely 185 000 négyzetméteren látogatható majd – írja a Forbes. 

A múzeumba sorra érkeznek az inuitok művészeti alkotásaiForrás: david lipnowski/David Lipnowski/Winnipeg Art GalleryFacebook

A galéria abban reménykedik, hogy a kiállítás képletesen "összeköti Kanada északi és déli részét" és elősegíti az ország gyarmati múltjának feldolgozását. "A Qaumajuq egy új múzeum, egy transzcendens hely, amit az inuitok látása és hangja világít meg és inspirál. Nem lennénk itt sok ember, család, szervezet, kormány, személyzet és önkéntes elkötelezettsége és támogatása nélkül" – mondta Dr. Stephen Borys, a Winnipeg Art Gallery igazgatója és vezérigazgatója, aki szerint ez egy a történelmi pillanat Kanada és az inuit eszkimók számára, akárhol tartózkodjanak a világon.

„Mélységesen hálásak vagyunk a még élő és már eltávozott inuit művészeknek, akik inspirálnak minket, és okot adtak nekünk arra, hogy felépítsük a Qaumajuqot. Ez az új központ az elbeszéléseik, a hangjuk meghallgatása" – tette hozzá az igazgató. A múzeum március 27-én nyílik meg, de március 25-én és 26-én az érdeklődők virtuális rendezvényen ismerhetik meg a gyűjteményt.

Egy mű a sok, számunkra távol eső kultúrából készülő kiállítás darabjaibólForrás: Unknown/Serge Saurette/Winnipeg Art Gallery/Facebook

Március 25-én az ottani helyi idő szerint 18:30-kor (itteni idő szerint 00.30-kor) tehát mi is körbejárhatjuk a teret és felfedezhetjük a benne található egyedi művészeti gyűjteményt, valamint áttekintést kaphatunk többek között az épület kialakításának inspirációjáról. Ezen kívül fellépnek inuit énekes és táncos együttesek, művészek is.

Március 26-án szintén ugyanebben az időpontban virtuális szertartás és ünnepség lesz, amely magában foglalja Qaumajuq megáldását, valamint kanadai inuit csoportok fognak mesélni és ünnepelni. Mindkét esemény körülbelül egy órás és ingyenes lesz. Aki esetleg arra járna, az március 27. és április 2. között ingyen léphet be a múzeumba. A virtuális eseményeket megtekinthetik a Winnipeg Art Gallery webhelyén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek