17. századi ruhásszekrények és mezők illata lengi be ezt a tárlatot

A hágai Mauritshuis (Maurits-ház) királyi képgaléria tulajdonában számos híres németalföldi festő műve található, többek között Jan Vermeer van Delft, Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Paulus Potter, Frans Hals és ifjabb Hans Holbein képei. A művészeti múzeum új kiállításával azoknak kedvez, akik nem elégszenek meg a látvánnyal, és szeretnék, ha a festmények által közvetített élmény minél életszerűbb lenne - derül ki a matadornetwork.com cikkéből.

Részlet a kiállításbólForrás: mauritshuis.nl

Ennek érdekében pedig a Smell the Art: Fleeting-Scents in Colour (A művészet szaga - szálló illatok színben) című tárlat kerertében az egyes képekhez különböző szagokat párosítanak olyan adagolókkal, amelyek egy pedál lenyomásával fújják az autentikus illatokat az ötven, 17. századi holland festmény mellé. Az illatok között a látogatók találhatnak semlegesebbeket vagy egyenes kellemesebbeket, mint például ruhásszekrény, mezőn száradó ruhák, ámbra, mirha, de az ország csatornáinak akkori bűze is helyet kapott a szagminták között. Aki virtuálisan járná be a kiállítást, az otthonra is megrendelheti a hozzá tartozó illatdobozt.

A kiállítás további részei azzal foglalkoznak, hogy milyen szerepet töltöttek be a 17. századi holland életben, amikor a kellemetlen szagokat károsnak gondolták az egészségére. A kiállítás kitér arra is, hogy a világ más részein élő emberekkel folytatott kereskedelem miként vezetett új aromák bevezetéséhez. A kiállítás a tervek szerint akkor nyílik, amikor kinyithatnak a múzeumok, és augusztus 29-ig tart. A múzeum termeit egyébként virtuálisan is bejárhatjuk

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek