Személyes tárgyakat hoztak fel egy 1802-ben elsüllyedt hajóról

A menekülő utasok és a legénység által hátrahagyott személyes tárgyakat hoztak a felszínre a búvárrégészek Lord Elgin angol diplomata hajójának, a Mentornak a roncsai közül, mely a görög Kitera-szigetnél süllyedt el, 1802-ben elsüllyedt - adja hírül az MTI.

Kitera szigeteForrás: Aphrodite Vlazaki/pixabay.com

A Dimitrisz Kurkumelisz vezette régészcsoport legutóbb tavaly szeptemberben merült le a roncshoz, hogy újabb ókori tárgyak után kutasson. A legújabb leletek, amelyek többsége ruházati kiegészítő és használati tárgy, kivételes bepillantást engednek egy korabeli hajó mindennapjaiba.

A Mentor akkor süllyedt el, amikor Lord Elgin konstantinápolyi brit követ csoportja Nagy-Britanniába akarta szállítani az athéni Parthenon, az Akropolisz és más athéni műemlékek kincseinek egyes darabjait. A hajó az Athénhoz közeli Pireusz kikötőjéből indult, és Málta érintésével érkezett volna az Egyesült Királyságba, 1802. szeptember 15-én azonban viharba került, és elsüllyedt, miután Kitera Avlemonasz kikötőjének szikláihoz csapódott. A hajó valamennyi utasát és a személyzetet fedélzetére vette az Anikitosz nevű hajó, a Mentor pedig gyorsan alámerült a tengerfenékre, és ma is 23 méter mélyen nyugszik.

Lord Elgin, aki nem volt a Mentor fedélzetén a katasztrófakor, megszervezte, hogy a hajó rakományát kimentsék. A Parthenon márványfrízeit sikerült is kiemelniük görög búvároknak és Máltára szállítani, onnan kerültek Londonba, ahol a brit kormány megvásárolta, majd a British Museumnak ajándékozta őket.

2019-ben a búvárrégészek páratlan arany ékszereket, köztük egy gyűrűt és egy pár fülbevalót, valamint három sakkfigurát találtak a roncsnál, most pedig egy 18 tagú búvárcsapat egyebek között felszínre hozott egy teljesen ép és felismerhető bőr cipőtalpat, egy fémből készült övcsatot, főzőedényeket, egy fémérmét, amelyet feltehetőleg valamilyen kártyajátékhoz használtak, valamint a hajó vitorlázatának egy részét is megtalálta. A hullámsírnál végzett korábbi kutatásokhoz hasonlóan a szakemberek most is találtak néhány sakkfigurát, a szakértők szerint az eddig talált bábuk mind egy készlethez tartozhatnak.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek