Lapátkerekes gőzhajó roncsát találták meg a Balti-tengeren

Egy német régész megtalálta a II. Frigyes Ferenc (Friedrich Franz II) lapátkerekes gőzhajó roncsát a Balti-tengeren – olvasható az MTI hírei között.

A gőzös 1849. július 22-én éjszaka süllyedt el a szintén lapátkerekes Lübeck gőzössel történt ütközés nyomán – közölte Maik-Jens Springmann régész kedden a felfedezést bejelentve. Az archeológus szerint akkor bukkant a hajó nyomára, amikor tanulmányt írt a postagőzhajókról, amelyek 1848 és 1862 között a Wismar-Koppenhága útvonalon ingáztak.

A fotó csak illusztráció! Ez az első, menetrend szerinti transzatlanti utasforgalomra épült hajó, a brit lapátkerekes SS Great Western, amely első útját 1838-ban tette megForrás: Robert Edward Holloway / Wikipedia

A roncsot 27 méteres mélységben találták meg. Springmann szerint a több mint 40 méter hosszú hajótörzs épségben megmaradt. A hajót további vizsgálatoknak vetik alá, azonban a roncs tartósan a Balti-tenger mélyén marad. A gőzöst 1847-ben építették egy glasgow-i hajógyárban, vízrebocsátásakor az Earl of Rosslyn nevet kapta.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek