Ritka leleteket tartalmazó, ókori hajóroncsra bukkantak egy görög szigetnél

Ritka római-kori hajóroncsot találtak a régészek az Égei-tengeren, amely segít tisztább képet festeni az ókori mediterrán kereskedelemről, tudtuk meg az Ancient Origins című laptól.

Enpatrais/wikipedia

A hajóroncsot a görög Kasos szigeténél találták, és a kutatók szerint kora az időszámításunk szerinti 200 és 300 év közé tehető. A Greek City Times beszámolója szerint a hajó a spanyol Guadalquivir folyó területén, az időszámításunk szerinti első három évben készült, és az olaj tárolására alkalmas amforákat, valamint az afrikai Proconsularis kerámia műhelyeiben, főként a mai Tunézia területén készült kerámiákat szállított.

A sziget fontos navigációs központ volt az ókortól napjainkig, a Közel-Keletet kötötte össze az Égei-tengerrel. Az ókorban a szigetet minószi és mükénéi kultúrák lakták, és Homérosz Iliász szerint a sziget hajókat küldött a trójai háborúba.

A régészeti projekt keretében huszonhárom kutató és technikus több mint 200 órát töltött a víz alatt, több mint 100 csoportos merülésben. A kutatás során több hajóroncsot is találtak, köztük egy, a hellenisztikus korszakból származó, amforákat szállító hajót, és egy másikat, amely az ókori Mendiből származhatott az i.sz. 5. századból.

De mindezek közül a legjelentősebb lelet az említett spanyol amforákat és afrikai kerámiákat szállító hajó. A 2019-es régészeti kutatásokkal összevetve, amelynek során az i.e. 1. századtól, az i. sz. 8-10. századig terjedő időszakból származó evőeszközöket és amforákat találtak, a legújabb leletek segítenek kiegészíteni a képet Kasos távolsági kereskedelemben betöltött központi szerepéről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek