Egy Covid-osztályos ápolónő nézheti egy világítótoronyból a svéd filmfesztivál 60 filmjét

Január elején írtunk arról, hogy a járvány miatt a 44. Göteborgi Filmfesztivál teljes programját online rendezik meg, de a szervezők ezúttal úgy döntöttek, hogy egyszemélyes mozizási élményt is meghirdetnek egy igen különleges helyen. Egészen pontosan a svéd Hamneskär-szigeten, ahol valaki a volt világítótorony-őr házában kaphat szállást január 30. és február 6. között, de ezt az egy hetet teljes magányban, csak a filmekkel töltheti. 

Az élményszerzésre egy bemutatkozó emaillel lehetett pályázni, melyben azt is meg kellett fogalmazni, hogy ki, miért szeretné megkapni a lehetőséget. A pályázat időközben lezárult, a filmfesztivál elkezdődött, a szerencsés nyertes pedig Lisa Enroth, egy Covid-osztályon dolgozó svéd ápolónő lett, akit 12 ezer filmrajongó közül választottak ki – írja a BBC.

A lap szerint szombati beköltözésekor Lisa leginkább annak örült, hogy "egy hétig egy teljesen másfajta valóság részese lehet". Ez idő alatt azonban nem használhat mobiltelefont és laptopot, még könyvet sem olvashat, hogy minden zavaró tényezőtől mentesen csak a filmekre koncentrálhasson. Mindössze egy tabletet kap élményei videós dokumentálására, de azt is csak korlátozott időtartamra. Biztonsági okokból azonban egy másik ember is a szigeten lesz, aki minden nap megkérdezi Lisától, hogy rendben van-e.

A torony a Pater Noster (latinul Miatyánk) nevet a tengerészektől kapta, akik a vad tengeren a szigethez közeledve mindig imát mormoltakForrás: Paternoster.se

A Pater Noster világótorony tetején található lámpás helyiségben egy nagy képernyőt állítottak fel, amelyen a fesztivál összesen hatvan filmjét nézheti végig, és persze gyönyörködhet a 360 fokos tengeri kilátásban is. A göteborgi filmfesztivál vezérigazgatója, Mirja Wester elmondta, hogy helyesnek tartja azt a döntést, hogy egy olyan ember kapott egyedülálló lehetőséget erre a különleges élményre, aki az egészségügyben dolgozó számtalan hős egyike. Rajta kívül, a fesztivál időtartama alatt csupán egy-egy néző számára tartanak vetítést Göteborgban, egyet a Scandinavium Arenában, egy másikat pedig egy moziban.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek