Az UNESCO is felfigyelt a salföldi kolostorromra, ahol hangokkal mutatják be a múltat

Gregorián énekek és a természet hangjai elevenítik fel a salföldi Pálos kolostorrom egykori hangzásvilágát egy online művészeti projekt keretében, tudtuk meg az Artnews.hu-tól.

Pálos kolostor (Salföld)Ithildraug/wikipedia

Egy marék egyetemista és két kutatótanáruk munkája eredményeként a világhálón elevenednek meg az egyetlen hazai alapítású szerzetesrend hangai. Makkhullás közepette távoli ének hallatszik a templomból, kopt szerzetes éneke hangzik a ciszternában, különféle emlősök, madarak és rovarok hangjait halljuk az erdőben, miközben fotókon keresztül ismerkedhetünk meg a kolostor világával.

A gregorián énekek a speciális utómunkának köszönhetően valóban úgy szólnak, mintha a kolostor sokszáz évvel ezelőtt még álló falai között hallgatnánk őket. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói a Káli-medence őshonos állatainak hangjait Dr. Ország Mihály állathangkutató páratlan, saját gyűjtésű hangarchívumából válogatták össze.

Ez a MOME és a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében (FTI) működő Zenei Műhely közös munkájának első, kézzel fogható eredménye, amely azonnal felkeltette az UNESCO érdeklődését is. A magyar projekt ezért a világszervezet idei, "A hang hete" elnevezésű online programjában is bemutatkozik.

"Azt szeretnénk, ha az oldal látogatói nemsokára a romok látogatói is lennének. Mi megmutatjuk ugyan, hogy milyenek lehettek az évszázadokkal ezelőtti élet hangjai, de igazán boldogok akkor lennénk, ha ezzel minél többeket arra ösztönöznénk, hogy személyesen is felkeressék Salföldet" – mondta Hajnóczy Csaba zenekutató, a projekt MOME-s házigazdája, aki azt is elárulta, hogy ezt még csak a kezdetnek szánták.

"A célunk kettős: a jövőben turisztikai applikációt és további honlapokat fejlesztünk, hogy bárki távolról is megismerhesse a bemutatott helyszínek hangtáját és hangzó örökségét, de amint lehet, programokat is szeretnénk szervezni a romokhoz: hangvadász kirándulásokat, a pálosok örökségéhez kötődő zenei-művészeti fesztiválokat" – tette hozzá Mizsei Zoltán ötletgazda, az FTI kutatója és a Zeneakadémia egyházzenész tanára.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek