Franciaországban tesztkoncerteken nézik meg, mennyire terjed a vírus

Bár a kulturális intézmények januárban még nem nyithatnak ki Franciaországban, a zenei világ képviselői már keresik a megoldást arra, hogy újra koncerteket szervezzenk, és főképp, hogy megmentsék a nyári fesztiválszezont. Ennek érdekében olyan tesztkoncerteket szeretnének szervezni, melyeken lemérhető, mekkora a vírus terjedésének kockázata egy-egy hasonló kulturális rendezvényeken - adja hírül az MTI.

A kép illusztrációForrás: Free-Photos/pixabay.com

Az ötletet a spanyol Primavera fesztivál adta, melyet december 12-én rendeztek meg Barcelonában. Itt mintegy ötszáz néző állva hallgatott végig egy koncertet zárt helyen. A belépéskor mindenkinek antigén gyorsteszten kellett átesnie, kötelező volt a maszkviselés, amit italfogyasztáskor fel lehetett függeszteni, de a távolságtartás nem volt kötelező. A fesztivál közleménye szerint nem történt egyetlen fertőzés sem a rendezvényen.

Franciaországban több, ehhez hasonló tesztkoncertet is szeretnének szervezni, amelyhez már tesztkoncert-munkacsoportokat is létrehozott a magánszínházak és fesztiválok producereinek országos szakszervezete, a Prodiss.

Mint Jean-Paul Roland, az Eurockéennes zenei fesztivál vezetője elmondta, márciusra terveznek egy tesztkoncertet, mert ideális esetben a kulturális minisztérium szerint addigra már látni fogjuk az alagút végét. Hozzátette, hogy rengeteg emberrel és intézménnyel egyeztetnek, akik és amelyek között járványügyi szakértők, tesztelő laboratóriumok találhatók, de részt vesz benne a nemzeti zenei központ és a párizsi önkormányzat is, már csak a miniszteri jóváhagyások hiányoznak, miután hasonló eseményeket csak a kulturális tárca égisze alatt lehet megszervezni, emellett az egészségügyi és a belügyminisztériumra is szükség van.

Az első teszt helyszíne egy nagyobb párizsi csarnok lesz. Mint a fesztiváligazgató elmondta, a tudományos válaszokat csak  tesztet követő hetekben fogják megkapni, de szervezési szempontból már aznap meglesznek a válaszok, mégpedig a beléptetéskor a gyors- vagy a PCR-tesztek logisztikáját és idejét illetően. Véleménye szerint az elképzelhetetlen, hogy a nagy nyári fesztiválokon mindenkit teszteljenek a belépéskor, de a gyorsteszt kiegészítő megoldás lehet azok számára, akik teszt nélkül érkeznek a rendezvényre.

Malika Seguineau, a Prodiss igazgatója szerint ilyen jellegű kísérletek nélkül nem lehet közönség előtt koncerteket szervezni a fesztiválszezonban, márpedig a turnék megszervezése legalább 3-tól 24 hónapig terjedő felkészülési időt igényel. A dél-franciaországi Marseille-ben a városvezetés kezdeményezésére két hasonló tesztkoncertet szerveznek a közeljövőben, amelyek eredményeit április elején teszik közzé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek