Koronavírus Európában: ezek a legújabb intézkedések

  A jövő héttől csak azok utazhatnak be külföldről Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt és a teszt eredménye negatív. Az intézkedés - a 11 évesnél fiatalabb gyerekek, valamint az árufuvarozásban dolgozók és a közlekedési vállalatok járműveinek személyzete kivételével - mindenkire vonatkozik, így azokra is, akik a brit kormány által az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országokból érkeznek - adja hírül az MTI.

  Járókelő LeedsbenForrás: AFP/Oli Scarff

  Azokat, akik az e kötelezettség alól nem mentesített országokból - köztük Magyarországról - utaznak Angliába, a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos angliai karantén alól. A karanténmentesített országok tavaly nyáron összeállított listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptemberben lekerült erről a listáról, és azóta a Magyarországról érkezőknek is tíz napot - illetve ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük.

  A brit közlekedési minisztérium pénteki tájékoztatása szerint az Angliába utazóknak indulásuk előtt kell elvégeztetniük a koronavírus-szűrést, és 72 óránál nem régebbi negatív leletet kell felmutatniuk az őket szállító közlekedési vállalatoknak. Az intézkedés a repülőgéppel, hajóval vagy vonattal Angliába érkezőkre vonatkozik, és a közlekedési cégek szükség esetén megtiltják a beszállást.

  A brit határőrizeti hatóságok is ellenőrzik, hogy a beutazóknak van-e negatív koronavírus-leletük, és a szabálysértőkre 500 font (198 ezer forint) helyszíni bírság róható ki. A brit kormány az eddigi 100 fontról ugyancsak 500 fontra emelte fel a bírság összegét arra az esetre, ha a beutazók indulásuk előtt nem töltik ki az angliai tartózkodási helyszínüket rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form). Az utasok ezen az űrlapon jelentik be a brit hatóságoknak, hogy érkezésük után hol töltik az elkülönítés idejét és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

  Továbbra is van lehetőség arra, hogy a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból Angliába utazók lerövidítsék a karanténidőszakot, ha az indulásuk utáni ötödik napon újabb koronavírus-szűrést végeztetnek, és ennek eredménye is negatív. Ezt a lehetőséget decemberben vezette be a brit kormány, de ilyen célból csak fizetős magánszolgáltatóknál lehet tesztet végeztetni, a brit állami egészségügyi hálózat (NHS) intézményeiben nem.

  Olaszországban meghosszabbították az egészségügyi veszélyhelyzetet

  Olaszországban a kormány július 31-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzetet, miközben a halottak száma túllépte a 77 ezret, és több mint 326 ezer személyt oltottak már be az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint.

  Az országba karácsony óta több mint 685 ezer adag érkezett a Pfizer-BioNTech oltóanyagból. Eddig több mint 339 ezer személy részesült a vakcinából, kivétel nélkül egészségügyi és szociális dolgozók, valamint az idősotthonok lakói. A római kormánybiztos szerint Dánia mögött Olaszország a második helyen áll a beadott oltások számában az Európai Unió tagállamai között.

  Az oltásban való részvétel önkéntes és ingyenes. Az Emilia Romagna tartományban található, kevesebb mint hatezer lakosú Bagno di Romagna polgármestere azonban bejelentette, hogy elbocsátja a város működtette idősotthon húsz dolgozóját, akik nemet mondtak az oltásra. Az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) csütörtökön igent mondott a Moderna-vakcina használatára is, miután azt az Európai Gyógyszerügynökség (Ema) is engedélyezte.

  Ezzel egy időben egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak a korábbi 15 ezer után, valamint 414 beteg hunyt el az egy napja jegyzett 649 után. A halottak száma így elérte a 77 291-t. Hetek óta először most emelkedett ismét először az aktív fertőzöttek száma, meghaladva az 571 ezret, valamint enyhén, de hetek óta először emelkedett a kórházban kezeltek és a lélegeztető-gépen levő betegek száma is.

  Húsz tartományból kilencben a Covid-kórházak terheltsége ismét túllépte a harminc százalékos küszöböt, köztük szerepel az északi Lombardia és Veneto, a középolasz Lazio, valamint a déli Puglia is. Trento város térségében a kórházak telítettsége túllépte az ötven százalékot. A kormány a január 8-i adatok függvényében dönt arról, milyen korlátozásokat vezetnek be a következő hetekben. Több régió, köztük a Róma körüli Lazio is jelezte, hogy akár január végéig nem engedi vissza a tantermekbe a 14 év feletti tanulókat. A digitális tanítás mellett és ez ellen tüntető szülők Nápolyban esernyőkkel estek egymásnak csütörtökön.

  A kormány július 31-ig meghosszabbította az új koronavírus-járvány miatti egészségügyi vészhelyzetet, amelyet első alkalommal tavaly január végén vezettek be, és amelynek határidejét azóta folyamatosan előre tolják. Luca Zaia a tavaly februártól gócpontként ismert északkeleti Veneto tartomány kormányzója szokásos napi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a régióban jelenleg szűrt vírus "nem ugyanaz, mint tavaly márciusban volt, Covid-19-nek nevezzük, de mutációról van szó". Hozzátette, már nyáron is azonosítottak egy mutációt, de az erejét veszítette. A venetói adatok szerint jelenleg nyolc mutáció van a tartományban, az egyik közöttük az úgynevezett angol. December végén az olasz virológiai társaság elnöke jelentette be, hogy a lombardiai Brescia városában szintén hónapok óta jelen levő mutációt azonosítottak.

  Tesztelés az olasz Vörös KeresztnélForrás: AFP/Filippo Monteforte

  Franciaországban egyelőre nem enyhítenek a korlátozásokon

  A koronavírus-járvány miatti korlátozások Franciaországban legalább január végéig érvényben maradnak, és az éjszakai kijárási tilalom kezdetét várhatóan újabb tíz megyében előrébb hozzák - jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök.

  "Az egészségügyi helyzet az elmúlt hetekben ismét törékennyé vált" - ismerte el a kormányfő, emlékeztetve arra, hogy a napi esetszám 15 ezer körül stagnál az általános karantén december 15-i feloldása óta. Jean Castex kizártnak nevezte a szigorítások további enyhítését a következő hetekben. Heti sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a vendéglátóhelyek legalább február közepéig zárva maradnak, és a kulturális intézmények és a sportlétesítmények sem nyithatnak ki januárban. A színházak, mozik és múzeumok esetleges február eleji nyitásról január 20-án dönt a kormány. Ugyanakkor annak a reményének adott hangot a miniszterelnök, hogy a februári iskolai szünetre már kinyithatnak a sípályák.

  Az éjszakai kijárási tilalom várhatóan két órával korábban, délután hat órakor fog kezdődni további tíz megyében, ahhoz a 15 megyéhez hasonlóan az ország keleti és délkeleti részén, ahol már január elején bevezették a szigorítást. Az intézkedésről pénteken születik döntés a helyi illetékesekkel egyeztetve. A meghosszabbított kijárási tilalom mintegy 6 millió embert érint, az ország területének egyötödén. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismét meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150.

  Az egészségügyi tárca csütörtök este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 21 703 új fertőzést jelentettek, a kórházban ápoltak száma továbbra is stagnál: a 24 488 fertőzött 253-mal kevesebb mint szerdán, intenzív osztályon 2753-an fekszenek, ami 43-mal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt. Az elhunytak száma 277-vel 66 841-re emelkedett.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!