Jézus keresztjéről származó szögdarabot találhattak Csehországban

A régészek egy szögdarabot tartalmazó dobozt találtak a dél-csehországi Milevsko kolostorában, az egyik kincstár rejtett üregében. A szög hat centiméteres, és egy apró, 21 karátos aranyból készült kereszt díszíti. A kutatók szerint a tölgy ereklyetartó doboz Kr. u. 260 és 416 között készült - adja hírül az expatz.cz.

A milevskói kolostorForrás: Richard Semik/shutterstock.com

A doboz fedele eredetileg tömör aranylemezből készült, melybe az IR betűket vésték. "A felirat ebben az összefüggésben úgy értelmezhető, mint a Jesus Rex, vagy Jézus király latin rövidítése - mondta el Jiří Šindelář, a kutatás vezetője.

Mint a régészek elmondták, ez még Szent Maurus ereklyetartójánál is nagyobb felfedezés, melyet 1985-ben fedeztek fel a nyugat-csehországi Bečov nad Teplou kápolnájának deszkái alatt. A 13. századi, arannyal borított ládát Csehországban a koronaékszerek után a második legfontosabb történelmi emléknek tekintik.

A középkorban a Milevsko kolostor az egyik leggazdagabb intézmény volt a mai Csehország területén. A kolostor lakói valószínűleg az 1419–34-es huszita háborúk idején rejtették el a tárgyat, mert a husziták elpusztították az ereklyéket és a képeket. A kolostort a háborúk alatt kifosztották és feljegyzéseit megsemmisítették, de a szögre nem találtak rá. A szög hitelességét jövőre is ellenőrizni fogják.

‼ Archeologové objevili v milevském klášteře údajný kus hřebu z kříže, na kterém zemřel Ježíš Kristus. Šlo by tak o...

Közzétette: ČT24 – 2020. december 21., hétfő

Ugyanakkor van némi oka a szkepticizmusra is, mivel az évszázadok során több tucat szöget kapcsoltak már össze a keresztre feszítéssel, és ezek hitelességére nagyon kevés a bizonyíték.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek