Cigarettásdobozban rejtőztek a gízai nagy piramis eltűnt ereklyéi

A tavalyi év végén Abeer Eladany kurátori asszisztens az Aberdeeni Egyetem múzeumi gyűjteményeiben lévő tárgyakat vizsgálta át, amikor olyasmire bukkant, ami úgy tűnt, hogy nem tartozik oda. Eladany egy egyiptomi zászlóval ellátott cigarettásdobozban apró fadarabokat talált, melyekről kiderült, hogy a gízai nagy piramisból származó, elveszett tárgyak - adja hírül a cnn.com.

A cigarettásdobozForrás: abdn.ac.uk

A nagy piramis belsejéből mindössze három tárgy került elő, melyeket az őket megtaláló kutatóról Dixon-ereklyéknek neveztek el. Közülük kettő, egy labda és egy horog most a British Museumban található, de a harmadik tárgycsoportot, egy nagyobb cédrusfa töredékeit több mint 70 évig nem találták sehol.

A tárgyakat 1872-ben Waynman Dixon mérnök és barátja, James Grant fedezte fel, utóbbi az Aberdeeni Egyetem diákja volt korábban. Dixon a labdát és a horgot, Grant pedig a fadarabot vitte magával, és Grant 1895-ben bekövetkezett halála után gyűjteményei az egyetemre kerültek. Az „ötcentis cédrusdarabokat" már lánya ajándékozta az egyetemnek 1946-ban, mivel azonban ezeket a tárgyakat nem osztályozták megfelelően, évtizedekig rejtve maradtak.

A fa rendeltetéséről és keletkezésének dátumáról különböző elméletek születtek: egyes kutatók szerint ez egy nagyobb mérőeszköz része, amelyet talán a piramisok építéséhez használtak. A szénizotópos kormeghatározás szerint az eszközt i. e. 3341 és 3094 között készíthették, évszázadokkal a piramis építése előtt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek