Ez a rajzfilmbe illő színes város a helyi lakosok bevonásával épült

 

A Perzsa-öbölben lévő iráni Hormuz szigete történelmi jelentőségű kikötő, amely a Közel-Keletről érkező kőolaj szállítását irányítja. Különös, változatos színekben pompázó talajáról, szürreális tájairól ismert. Bár a szigetnek kulturális, politikai és turisztikai szempontból is fontos szerepe van, lakosainak jelentős gazdasági gondokkal kell megküzdeniük.

Azért bízta meg egy állami intézmény a ZAV Architects nevű építészirodát, hogy egy építészeti projekt keretében segítsék a helyi közösséget. A Majara (más szóval kaland) rezidencia a földtulajdonosokat, a teheráni befektetőket és a hormuzi lakosokat köti össze. A színes kupolákból álló települést ugyanis a helyi lakosok bevonásával építették fel – írja weboldalán az építésziroda.

Presence in Hormuzscreenshot/https://vimeo.com/487996593

A kisebb, többfunkciós kupolák a Nader Khalili iráni építész által kidolgozott technika segítségével, döngölt földdel töltött zsákokból készültek, amelyeket egyszerűen egymásra rétegeztek. Hasonló, döngölt földből készült szerkezetek már ismertek voltak a régióban. Az épületek kis méretűek, így nem szükséges előképzettség sem a megépítésükhöz. Ezeket olyan helyi kézművesek és képzetlen emberek építették fel, akiket korábban mindössze néhány, kisebb projeten tréningeztek.

A projekt célja elsősorban nem az építészeti objektumok létrehozása, sokkal inkább a bizalom kiépítése volt, és hogy ösztönözzék a helyi lakosok részvételét a szigeten történő bármilyen gazdasági beavatkozásba – magyarázza weboldalán az építésziroda.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek