Ötezer éves egyiptomi sírban is barangolhat online

Az egyiptomi turisztikai testület III. Mereszanh királyné 5000 éves sírjába invitálja a világot annak a négy virtuális túrának az egyikeként, amelyeket a karantén idején mutatnak be. Az utazás a Harvard Egyetem 3D modellező technológiájával készült, és szinte kézzelfogható képet nyújt az ókor egyik legszebb síremlékéről - adja hírül a Guardian.

Mereszanh masztabájaForrás: Francesco Gasparetti/commons.wikimedia.org

A sírt 1927-ben tárta fel a harvardi kutató, George Andrew Reisner. A hieroglifák tanúsága szerint
III. Mereszanh a IV. dinasztia tagja volt, Kawab trónörökös hercegnek és testvérének, II. Hotepheresznek a lánya, a Nagy Piramis építőkének, Kheopsznak az unokája. Az amerikai régészt teljesen elbűvölte a festmény minősége, mint később az amerikai Szépművészeti Múzeum Közlönyében írta: "Egyikünk sem látott még semmi ehhez foghatót".

A bejárat mindkét oldalán 5000 éves, földtónusú pigmentekkel festett, finoman kidolgozott domborművek dokumentálják a sír készítését: ahogy a szobrászok vésik az emlékműveket, a vadászok vízimadarakat fognak, a szolgák kosarakban hordják az ajándékokat. Mindez Mereszanh lelkének a túlvilágon való boldogulását szolgálta, a mai embernek pedig bepillanatást nyújt az évezredekkel ezelőtti hétköznapokba.

A királynét fehér ruhában, édesanyjával karöltve ábrázoló szobor a szemben lévő falon található, a bejárattól nyugatra fekvő előcsarnokban. Az ókori egyiptomiak a napnyugtát a túlvilág kapujaként értelmezték. A sír belsejébe vezető falépcsők a háromszög alakú kenyereket formáló pékek szobra alatt találhatók.

Virtuális túra keretében megtekinthető még Barkúk szultán medresze-mecsete, a kopt keresztények Vörös Kolostora és a Ben Ezra zsinagóga. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek