Eddig fehérneműk lógtak a gyógyító fákon, most már arcmaszkok

Amabie-ről, a meglehetősen ronda, de járványűző képességekkel bíró sellőről még 2020. április végén írtunk itt az oldalon. Ez a misztikus lény, a rég elfeledett hableány (sellő) alakú teremtmény, olyan váratlanul tért vissza a köztudatba, hogy mindenkit rabul ejtett egy pillanat alatt, és hatalmas ismerettségre és rajongótáborra tett szert.

Olyan embereknek nyújtott vigaszt, akiknek kellett valami, amiből ezekben a megváltozott időkben erőt meríthetnek. Pont így nyúltak vissza a franciaországi Hasnon lakói is egy ősi pogány hiedelemhez, a "gyógyító fa" erejéhez.

A Lille városától délkeletre található Hanson peremén már jó ideje áll egy olyan fácska, melynek ágaira a környék lakosai ruhadarabokat kötöznek. Az ágakon zoknik, zsebkendők és sok esetben női fehérneműk lógnak, a terméketlenség problémáját szimbolizálva, amire az illető a tudományon és a gyógyszereken felül valami más, felsőbb hatalmú megoldást remél - olvasható a Reuters.com cikkében.

Az anyagban egy olyan Facebook oldal (Nord Fantastique) szerkesztője mesél a ma is élő hiedelemről, ahol a régió ősi látnivalóit és történeteit gyűjtik össze.

Elmondása szerint egy, még a római kor előtti időkben megfogant hiedelem lett most felfrissítve, mert a fára pár napja felkerültek az első arcmaszkok is, amik a koronavírusra utalnak.

Szerinte ezek a maszkok amolyan "prevenciós" megelőző jelképek, és nem a már megfertőződött betegektől származnak. Ilyen fák egyébként nem csak Franciországban, de Írországban is elterjedtek voltak. Rongyfáknak (rug trees) nevezték őket, és egyszerre születtek pogány és keresztény hiedelmekből. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek