Világszerte hódít a ronda, de segítőkész járványűző sellő

  Ezekben a megváltozott időkben mindenkinek kell valami, amiből erőt meríthet. Egyeseknek a karantén diszkóra van szüksége, mások közös, erkélyen éneklésekkel táplálják a lelküket. De vannak olyanok is, akik visszatekintenek a múltba és ősi tradíciókhoz, misztikus lényekhez nyúlnak vissza egy kis segítségért. Számukra bukkant fel az interneten a hosszú múlttal rendelkező Amabie, a meglehetősen ronda, de járványűző képességekkel bíró sellő.

  Amabie illusztráció egy Edo korabeli (1846) újságbólForrás: Wikipedia.org

   A rég elfeledett Amabie, egy hableány (sellő) alakú teremtmény, ami váratlanul visszatért a köztudatba és az internetes összefonódásoknak köszönetően határokon átívelő ismerettségre és rajongótáborra tett szert.

  És, hogy miért most bukkant fel? Mert a japán folklór szerint Amabie előrejelzi a járványokat, illetve meggyógyítja azt, aki megfertőződött. A legenda szerint, mikor először meglátta egy japán tisztviselő, amint kikelt a habokból, Amabie ezt mondta neki: terjeszd el az emberek között, hogyan nézek ki és én cserébe meggyógyítom azt a járványos beteget, akinek a képét megmutatod."

  A hal-nő-madár youkai (japán mitológia alak, sokszor fordítják démonnak, de nem szükségszerűen gonosz teremtmény) testét pikkelyek borítják, három úszója van, hosszú leomló haja és egy csőr a szája és az orra helyén - olvasható a Matadornetwork.com összefoglalójában.

  Amabie-ről az első hivatalos feljegyzést 1846-ból származtatják, amikor egy Edo-korabeli újságban megjelent róla egy fametszetes nyomat. A kép gyorsan elterjedt Japánban, 2020-ra pedig bejárta a földet.

  Amabie Kokeshi Tóth-Vásárhelyi Réka műhelyébőlForrás: Katagami Kokeshi / Facebook.com / engedéllyel

  És nagyon sok művészt, otthon gubbasztó ovis csoportot, illetve rajzfilmalkotót megihletett a kinézete és a remény, amit képvisel. Tóth-Vásárhelyi Réka, a díjnyertes kokeshi babákat készítő fafaragó- és festőművész is ihletett kapott tőle. Festett is mindjárt egy nagyon csúnya Amabie-t amitől biztos fülét-farkát behúzza a vírus, és egy kedvesebb változatot is.

  Mások pedig japán animés stílusban álmodták meg a járványűző sellőt. Ha pedig még több ábrázolásra kíváncsiak, akkor Instagrammon vagy Twitteren keressenek rá az #AMABIEchallenge hashtag-re.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!