A világ legmagasabb passzívház tornya épül Kanadában

A világ legmagasabb passzívház tornya épül a kanadai Vancouverben, a 178 méteres magasságával elragadva a címet a 88 méteres spanyolországi Bolueta toronytól. A WKK Architects angol építészstúdió nyilvánosságra hozta az épület látványterveit és részleteit: a Nelson parkra néző torony 480 energiatakarékos lakást foglal majd magában, írja a Dezeen.

A passzívház egy nemzetközi, energiatakarékos épületekre vonatkozó szabvány. A sztenderd szerint épült lakóházak fűtési és hűtési igénye, valamint szén-dioxid kibocsátása sokkal kisebb, mint a hagyományos épületeknek. "Vancouvert már most is a világ egyik legélhetőbb városának tartják" - magyarázta Tom Wright, a WKK Architects társalapítója, majd hozzátette: "a város vezetése most arra törekszik, hogy a Föld legfenntarthatóbb városává váljon."

Az épület organikus formájával, a főhomlokzaton végigfutó hullámzó, zöld csíkokkal a betonból kinövő növényi hajtás képét idézik fel. Az épület tervezőinek célja az volt, hogy megkérdőjelezzék az elképzelést, miszerint az energiahatékony épületek csak dobozos formájúak lehetnek.

Az újrakezdést és az új reményt szimbolizálja, hogy van olyan út a fenntartható jövő felé, ahol az építészetileg érdekes épületek egyben életképesek is"– mondta Wright. Az építkezés időpontját még nem közölték, de Vancouver városi tanácsa már 2020 júniusában jóváhagyta a terveket.

Vancouver, Kanadathe_nautilus/77 kép/pixabay
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek