Egy faluban kulturális vonzerő lett a tűzvédelmi gyakorlat

  Japán egyik festői falujában, Kayabuki no Satoban, évente kétszer kinyitják a tűzoltó víztömlőket, melyeket a tradicionális, nádfedeles házak megóvására alakítottak ki. Ez azonban több, mint egyszerű funcikonális gyakorlat, festői látványt nyújt, ahogy a vízsugarak egyszerre repülnek a falu fölé, mint egy forgó szökőkút.

  Miyama tradicionális nádfedeles házai JapánbanKansai explorer/wikipedia

  Bár az esemény eredeti funkciója az volt, hogy teszteljék a tűzvédelmi rendszert, annyira népszerűvé vált, hogy ma már fesztiválként tekintenek rá, ami ide vonzza a turistákat. Minden évben májusban és decemberben látogatók érkeznek a faluba a Water Hose Festivalra - azaz víztömlő fesztiválra -, hogy megfürödjenek a víztömlők alatt, meglátogassák a helyi éttermeket és múzeumokat, biciklizzenek és kiránduljanak a hegyekben.

  A Water Hose Festival kiindulópontja ugyanakkor egy sajnálatos esemény volt, évekkel ezelőtt egy történelmi levéltár megsemmisült a tűzvészben. Hogy megelőzzék a hasonló eseteket, több kulturális jelentőségű helyszínen, köztük a szintén a tradicionális építészetéről ismert Shirakawa-góban is hasonló tűzvédelmi rendszereket alakítottak ki. A víztömlők együttes megnyitásával az emberek a történelem és a kultúra megóvásáért tett erőfeszítéseket is ünneplik.

  Kayabuki no Sato arról ismert, hogy épületei az úgynevezett gassho-stílusban készültek. Ez egy tradicionális építkezési technika, melyet azért fejlesztettek ki, hogy megvédjék a házakat az erős havazástól és a zord éghajlattól.

  A „gassho" szó az imádkozáshoz összetett kéz pózára utal. A gassho-stílusú épült házak nádfedeles tetői is hasonló módon borulnak össze. A meredek tetőkről a hó könnyen lecsúszik, így elkerülhető a tető beomlásának veszélye. A több mint negyven ház közül néhányat ki is lehet bérelni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!